Håkan Ericson garanterar spänning i EM-kvalavslutningen mot Kroatien. Arkivbild.
Håkan Ericson garanterar spänning i EM-kvalavslutningen mot Kroatien. Arkivbild.

EM-kvalfinalen mot Kroatien avgör allt.U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson har redan börjat bita på naglarna.– Det går inte att regissera det mer spännande, säger han inför måndagens match i Trelleborg.

Håkan Ericson räknar med att Spanien besegrar Estland på hemmaplan i EM-kvalet för U21-landslag i fotboll.

Det innebär att Sverige och Kroatien båda måste vinna på Vångavallen för att ta hem gruppen och säkra en plats i Polen i juni nästa år.

– Det är en match med all dramatik, säger förbundskaptenen till TT.

Inte rädda

Ericson menar att Sverige står väl rustat, inte minst med tanke på förra upplagans resa med EM-guldet i Tjeckien förra sommaren som det yttersta beviset.

– Vi har en bra erfarenhet av avgörande matcher de senaste åren. Jag tror inte att gänget är rädda för den här typen av matcher. Jag tror att de ser fram emot den, säger han.

Sverige leder gruppen en poäng före Kroatien och Spanien och har ett bättre utgångsläge än gästerna. Blågult är vid en poäng närmast garanterat en plats i playoff som en av kvalets fyra bästa grupptvåor.

– Vi vill såklart gärna avgöra nu men det är en fantastisk möjlighet att få en andra chans om det inte lyckas. Det är inte ofta man får det i idrott.

Bäddat för rävspel

Matchavslutningen kan bli ett taktiskt rävspel – i alla fall från Håkan Ericsons sida. Om det är oavgjort måste ju Kroatien satsa allt framåt.

– Vi går för vinst i matchen men om de öppnar sig bakåt kan vi spela på kontring, säger han.

TT: Är det något du tänker på i laguttagningen – att satsa på extra kontringsstarka spelare?

– Det är klart att vi har de funderingarna. Ju längre matchen går desto större möjligheter till kontringar kommer vi förmodligen att få. Vi fick många bra kontringslägen på bortaplan och har pratat om att vara ännu mer noggranna om vi får det nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset