Den ryska upplagan av killtidningen Maxim har nu publicerat en lista på åtta kända män som man ”förlåter” för att de är homosexuella.

Under rubriken ”Bögar vi respekterar” beskriver Maxim sin syn på män, manlighet och homosexualitet. 

”Vi män tycker inte att män som älskar män är män. Det är regeln. Men det finns undantag. Det finns bögar som har förtjänat vår respekt och rätten att vara riktiga män i våra ögon”, skriver tidningen enligt Independent.

► LÄS MER: Ökad intolerans mot homosexuella i Ryssland

För att få betraktas som man måste du som homosexuell alltså ha gjort något som i de heterosexuella männens ögon gör att du ”förtjänar” det. På listan över personer som har lyckats med det återfinns bland andra skådespelarna Stephen Fry, Neil Patrick Harris och Ian McKellen, Freddy Mercury och ”Judas Priest”-sångaren Rob Halford.

– Det är ett inte helt okänt fenomen att säga ”jag gillar inte bögar, men du är okej”, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

► LÄS MER: Ryssland anklagar Apple för homopropaganda

Situationen för hbtq-personer i Ryssland fick stor uppmärksamhet runt OS i Sotji förra sommaren. Men att det inte rapporteras lika flitigt om problemen som runt Sotji-OS betyder inte att de försvunnit – utan att strålkastaren riktats åt ett annat håll, menar hon.

– Det har inte blivit bättre. Det finns ett antal lagar som försvårar situationen som bland annat förbjuder positiv information om homosexualitet och inskränker det civila samhället.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik