Vladimir Putin tillsammans med sin medieminister Michail Lesin vid en pressträff i Moskva 1999. Arkivbild.
Vladimir Putin tillsammans med sin medieminister Michail Lesin vid en pressträff i Moskva 1999. Arkivbild.

Rysslands tidigare propagandatsar Michail Lesin söp så hårt att han ramlade och slog ihjäl sig. Det slår amerikanska myndigheter fast efter en årslång utredning.

Den tidigare Kremltrogna mediemogulen – under några år kring millennieskiftet medieminister under Rysslands president Vladimir Putin – hittades död i ett hotellrum i Washington DC i början av november förra året.

Lesin skulle ha deltagit på en galamiddag för den ryske ex-politikern och mångmiljardären Pjotr Aven, men dök aldrig upp.

Omständigheterna kring Lesins död har varit oklara och polisen har utrett om han utsattes för ett brutalt överfall. Under den utdragna utredningen har konspirationsteorierna frodats, framför allt i ryska medier. Misstankar har riktats mot Kreml, eftersom Michail Lesin blivit en "obekväm" ryss – och sådana har haft en tendens att dö under mystiska omständigheter.

Det har också spekulerats kring om Lesin inte alls är död, utan i stället ingår i ett vittnesskyddsprogram i regi av FBI. Samtidigt har Lesins familj hävdat att han dog av en hjärtattack.

Akut alkoholförgiftad

Men nu är utredningen klar. I ett uttalande uppger federala åklagare att Lesin anlände ensam till sitt hotell dagen innan han hittades död, efter "dagar av överdriven alkoholförtäring".

Rättsläkarens utlåtande visar att Michail Lesin dog av trubbigt våld mot huvudet, nacken och flera andra ställen på kroppen. Skadorna orsakades av han fallit medan han varit akut alkoholförgiftad.

Michail Lesin hade en ledande roll i omvandlingen av det ryska medielandskapet och anses ha haft ett stort ansvar i hur pressfriheten kraftigt har beskurits i landet. Han var en av grundarna av det engelskspråkiga statliga mediebolaget RT och utsågs 2013 till chef för den statliga medieägaren Gazprom-Media. Året därpå avgick han av vad som uppgavs vara personliga skäl och flyttade till USA.

Betydande tillgångar

Under sina inflytelserika år i Ryssland tros Lesin ha samlat på sig betydande tillgångar i både Europa och USA, bland annat fastigheter värda 28 miljoner dollar, motsvarande en kvarts miljard kronor, i Los Angeles.

2014 krävde den republikanske senatorn Roger Wicker en utredning kring Michail Lesin om misstänkt penningtvätt och korruption.

"Att en offentliganställd tjänsteman skulle kunna samla de avsevärda medel som krävs för att förvärva och behålla dessa tillgångar i Europa och i USA väcker allvarliga frågor", skrev Wicker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset