Bild tagen från det ryska planet på väg genom Schweiz.
Bild tagen från det ryska planet på väg genom Schweiz.

När ryska journalister och Putin-medarbetare flög över Schweiz dök plötsligt schweiziska stridsplan upp och eskorterade planet på nära håll. Ryssland uttrycker förvåning över händelsen.

Ryska ambassaden har skickat in en skriftlig undran till utrikesdepartementet i Bern.

"Vi har skickat en not där vi ber om en förklaring, uttrycker perplexitet över denna incident, och ber om undvikande av dylikt i framtiden", heter det enligt Interfax.

Det var ett plan av typen Iljusjin IL-96 som i fredags flög från Moskva till Peru, där president Vladimir Putin leder en rysk delegation på helgens toppmöte inom Stillahavs-samarbetet Apec. Putin själv var inte ombord, men flera delegationsmedlemmar samt medierepresentanter.

Vid en liknande men allvarligare händelse häromåret tvingades Bolivias president Evo Morales plan från Moskva ned i Wien efter att inte ha fått tillstånd att flyga genom flera västeuropeiska länder. Agerandet sades ha utlösts av USA:s misstankar om att visselblåsaren Edward Snowden misstänktes vara ombord.

Morales släpptes efter ett halvt dygn i väg igen, men Bolivia och andra latinamerikanska länder protesterade kraftigt mot de europeiska nationernas agerande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset