Hangarfartyget Admiral Kuznetsov är ett av de skepp som har fotograferats utanför Norge, med Syrien som troligt mål. Arkivbild.
Hangarfartyget Admiral Kuznetsov är ett av de skepp som har fotograferats utanför Norge, med Syrien som troligt mål. Arkivbild.

Uppehållet i bombregnet över östra Aleppo ser ut att hålla i sig ytterligare en dag. Men lugnet kan bli kortvarigt.Enligt en Nato-diplomat är en stor rysk omflyttning av krigsfartyg en förberedelse för en slutlig attack mot Aleppo.

De syrisk-ryska flyganfallen har stoppats inför dagens möte i Berlin mellan Rysslands president Vladimir Putin och hans tyska och franska kollegor.

Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer i samtalen med Putin att driva en gemensam linje: Att få igenom en varaktig vapenvila i den syriska storstaden och säkra tillgången till nödhjälp för stadens invånare, uppger en person ur Hollandes stab, enligt AFP.

Moskva aviserade i tisdags att de ryska och syriska flyganfallen mot de rebellkontrollerade östra delarna av staden stoppats, som ett tecken på "god vilja".

Ryssland flyttar flottan

Ryssland gör samtidigt den mest omfattande omflyttningen av krigsfartyg sedan kalla kriget. En högt uppsatt Nato-diplomat uppger för nyhetsbyrån Reuters att fartygen, som bär en mängd stridsflygplan, troligen är på väg till Syrien för en slutlig attack mot Aleppo.

– Det här är inte ett vänskapligt besök. Om två veckor kommer vi att få uppleva ett crescendo i luftangreppen mot Aleppo, som en del av Rysslands strategi att kunna utropa seger där, säger diplomaten till Reuters under löfte om att få vara anonym.

Fartygen utgör större delen av Rysslands norra flotta, men också en betydande del av östersjöflottan.

Norsk underrättelsetjänst har offentliggjort spaningsbilder på de ryska fartygen när de passerade internationellt vatten utanför Norge.

"Fortfarande rädda"

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) bekräftar att inga flyganfall ägt rum sedan det ryska beskedet i tisdags. Däremot rapporteras om fortsatta markstrider mellan regimtrupper och rebeller i östra Aleppo.

– Det är bättre än innan, men människor vågar sig inte ut om inte allting upphör. De är fortfarande rädda eftersom de vet att regimen och Ryssland inte är trovärdiga, säger Abu al-Layth, talesperson för det frivilliga civilförsvaret Vita hjälmarna, till AFP.

Bombstoppet ska bädda för ett fullt eldupphör på torsdagen, då en åtta timmar lång "humanitär paus" utlovats med start klockan 7 på morgonen svensk tid.

Flyktvägar

Avsikten är, enligt Ryssland, att ge över 250 000 civila som är fast i den belägrade staden möjlighet att fly. Regimstyrkorna har lovat att öppna sex säkra vägar ut ur staden.

FN välkomnar planerna men kräver att samtliga stridande parter garanterar säkerheten innan man kan gå in och leverera förnödenheter och hjälpa till att evakuera skadade.

Östra Aleppo har varit utsatt för intensiva bombningar efter att den syriska armén, med understöd av Ryssland, i slutet av september inledde en offensiv för att återta rebellkontrollerade delar av staden.

Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel (till vänster), tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin (mitten) och Frankrikes president François Hollande vid ett möte i Moskva i början av 2015.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset