FN-sändebudet Staffan de Mistura.
FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Inga nödhjälpskonvojer har nått belägrade områden i Syrien under augusti, enligt FN:s sändebud Staffan de Mistura.Ryssland är redo att stoppa stridshandlingarna under två dygn i storstaden Aleppo från och med början av nästa vecka.

"Rysslands försvarsdepartement är redo att stödja FN-sändebudet Staffan de Misturas förslag om att införa en 48-timmars humanitär paus i veckan", säger departementets talesman Igor Konasjenkov i ett uttalande enligt AFP.

FN-sändebudet avbröt ett möte med den humanitära arbetsgruppen International support group for Syria (ISSG) som en symbolisk protest mot att de stridande grupperna inte släppt fram hjälpkonvojer till civilbefolkningen.

Staffan de Mistura har tidigare meddelat att ett humanitärt uppehåll i striderna i Aleppo skulle bli den viktigaste samtalspunkten på ett möte i Genève på torsdagen för en grupp länder som arbetar för ett eldupphör.

– Ett två dygn långt uppehåll i Aleppo skulle kräva tunga insatser, inte bara från dem som delar ordförandeskapet (i mötesgruppen, det vill säga Ryssland och USA) utan även från dem som har inflytande på plats, säger de Mistura.

Omkring 1,5 miljoner civila beräknas vara instängda i staden, där hårda strider rasar mellan regerings- och oppositionsstyrkor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset