Greenpeace har kallat kärnkraftverket för ett ”flytande Tjernobyl”.
Greenpeace har kallat kärnkraftverket för ett ”flytande Tjernobyl”.

Under lördagseftermiddagen släppte det ryska kärnkraftverket Akademik Lomonosov loss. Målet är Murmansk i norra Ryssland och på vägen kommer kärnkraftverket att passera Sveriges kust.

Skälet till flytten är att kärnkraftverkets reaktorer behöver laddas med kärnbränsle, vilket ska ske i Murmansk. År 2019 planeras verket att tas till bruk i Tjuktjien i Rysslands östligaste region. Där ska det ge ström till avlägsna oljeriggar och en hamnstad, skriver SVT.

Men bogseringen av kärnkraftverket har väckt oro bland länderna längst vägen. Både den finländska myndigheten Strålsäkerhetscentralen och Norges utrikesminister har varit kritiska.

LÄS MER: Bogsering av ryskt kärnkraftverk oroar Norge

Flera miljöorganisationer har också kritiserat bogseringen och krävt att det ryska statliga bolaget Rosatoms ska stoppa flytten. Greenpeace har kallat Akademik Lomonosov för ett ”flytande Tjernobyl”.

– Problemet är den fortsatta sträckan från Murmansk och sen själva problematiken i att ha en kärnreaktor i Arktis. Ett flytande kärnkraftverk i en sådan ömtålig miljö försvårar möjligheterna att ingripa om det skulle ske en olycka, säger Rolf Lindahl från Greenpeace till SVT.

LÄS MER: Ryssland inleder robotövning på Östersjön

Enligt uppgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten ska det inte finnas något kärnbränsle ombord på kärnkraftverket under bogseringen. Rolf Lindahl på Greenpeace menar att det då inte är lika oroande för svensk del.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten är också förberedd på bogseringen. Myndigheten följer transporten av kärnkraftverket i samarbete med andra länder och nationella myndigheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset