Ryssland har genomfört sitt första flyganfall i Syrien, uppger en anonym amerikansk källa. Uppgifterna kommer efter det att Vladimir Putin fått grönt ljus från det ryska överhuset för insatsen.

Mikhail Klimentyev/AP

Flyganfallet ska ha riktats mot mål i närheten av staden Homs, uppger den amerikanska källan för CNN. En annan anonym amerikansk tjänsteman säger till nyhetsbyrån Reuters att det "verkar" som om Ryssland genomfört flygräder i området, och tillägger att Moskva gett USA information om anfallet en timme i förväg.

President Vladimir Putin fick tidigare på onsdagen tillstånd av det ryska parlamentets överhus, federationsrådet, att genomföra flygattacker i Syrien. Omröstningen skedde efter att Syriens president Bashar al-Assad bett Ryssland om militär hjälp i kampen mot extremistgruppen Islamiska staten (IS).

Beslutet gäller enbart flygattacker och Kremls stabschef Sergej Ivanov har i uttalanden gjort klart att man utesluter en markinsats.

Flyganfallen ska samordnas med den syriska regimens stridsflyg via det nyinrättade underrättelsecenter i Bagdad som Ryssland, Irak, Iran och Syrien nyligen presenterade, enligt en högt uppsatt tjänsteman vid det ryska försvarsdepartementet.

- Informationen om flyganfallen skickas även till amerikanska representanter i Bagdad, säger Juri Jakubov, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland har den senaste tiden kraftigt byggt upp sin roll i Syrienkrisen, såväl militärt som diplomatiskt. Senast parlamentet gav Putin rätt att använda militären utomlands var i samband med att Ryssland annekterade Krim.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, menar att Ryssland nu på allvar tagit en allt tydligare roll i konflikten.

- Man har skickligt spelat de kort som man haft. Man har tagit den här rollen då den amerikanska koalitionen inte varit särskilt lyckosam.

Men det finns frågetecken kring hur flygangreppen ska koordineras.

- Det här ska ske i samråd med de syriska styrkorna och mot IS. Jag undrar just hur det är med underrättelserna, hur kan den ryska insatsen veta att det är mot rätt grupper som anfallen sker?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik