Ryska aktörer har fått upp ögonen för svenska kvigor.
Ryska aktörer har fått upp ögonen för svenska kvigor.

Ryssland bojkottar europeisk mjölk i protest mot sanktioner mot landet. I försök att kringgå embargot uppges de nu köpa upp svenska kor – för att satsa på det inhemska jordbruket.

Krisen för de svenska mjölkbönderna ser ännu inget slut. Sedan Ryssland slutade importera mjölk från EU, som ett direkt svar på EU:s handelssanktioner mot landet, har Europa svämmats över av billig mjölk från Tyskland och Frankrike. På grund av det låga mjölkpriset tvingas fem svenska gårdar i veckan lägga ner, uppger Upsala Nya Tidning.

► LÄS MER: Så mycket mer är vi beredda betala för mjölk – för att rädda bönderna 

Och mitt i råmande mjölkkris kommer ryssarna med ett oväntat drag.

Trots det importembargo som lagts på europeiska mejerivaror tillåts fortfarande import av livdjur, alltså djur som säljs eller köps in för avel eller produktion. Flera ryska aktörer uppges nu vilja köpa upp svenska kor från nedlagda gårdar – i syfte att bygga upp den inhemska mjölkproduktionen.

– Det verkar som ryssarna är inne i en satsning på sitt jordbruk och de nordiska rasen är efterfrågade, säger Åsa Berglund, en mjölkproducent som blivit tillfrågad att sälja livdjur, till Upsala Nya Tidning.

► LÄS MER: Fler ekohöns men färre kossor

Svensk KvigExport är en av de större aktörerna om just nu jagar svenska kvigor för export till expanderande ryska mjölkgårdar. Bolagets vd Anna Diatchkova säger till Lantbruk & Skogsland att meningen är att de ska leverera 800 djur i fyra omgångar om 200.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Djur