Ghouta i Syrien efter den senaste tidens flygräder.
Ghouta i Syrien efter den senaste tidens flygräder.

Förslaget om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien som just nu diskuteras i FN:s säkerhetsråd har stött på patrull. Ryssland gillar inte idén med vapenvila.

Sverige har tillsammans med Kuwait tagit fram ett förslag om 30 dagars eldupphör i Syrien som just nu förhandlas i FN:s säkerhetsråd. Förslaget innebär att flyganfallen mot bland annat Ghouta, där omkring 400 civila dödats i bombningar den senaste tiden, upphör helt i 30 dagar för att civila ska ha en möjlighet att lämna de krigshärjade områdena.

Men vad som hade kunnat bli ett snabbt beslut ser nu ut att dra ut på tiden, då Ryssland, inledningsvis, inte går med på förslaget och kallar det ”orealistiskt”, skriver Dagens Nyheter.

Ryssland, som strider på den syriska regimens sida i den pågående konflikten, är ett av fem permanenta medlemsländer i FN:s säkerhetsråd, vilket betyder att de har vetorätt. Går de inte med på förslaget blir det inget eldupphör.

LÄS MER: Bombningarna i Ghouta i Syrien fortsätter – måndagen värsta dagen på tre år

Rysslands inställning till resolutionen och vapenvilan har skapat en brysk stämning i säkerhetsrådet.

– Om Ryssland inte stödde Syrien skulle förödelsen och dödsfallen inte inträffa, sade Heather Nauert, talesperson vid amerikanska utrikdesdepartementet, skriver Omni.

Utrikesminister Margot Wallström betonade vikten av att resolutionen går igenom tidigare i veckan.

– Vi har jobbat hårt tillsammans med Kuwait för att få till stånd en resolution som åstadkommer ett eldupphör för att få dit humanitär hjälp. Som alla kan se av bilderna från onsdagen så är det ju helt fasansfullt. Det här måste vi åstadkomma, sade hon till TT tidigare i veckan.

LÄS MER: Legosoldaterna utkämpar Rysslands hemliga markkrig i Syrien

Metro har sökt utrikesdepartementet som väljer att inte kommentera händelseförloppet förrän efter att förhandlingarna är klara, vilket enligt dem kommer att ske vid 17-tiden i eftermiddag.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset