Internationella olympiska kommitténs ordförande Philip Craven. Arkivbild.
Internationella olympiska kommitténs ordförande Philip Craven. Arkivbild.

Internationella paralympiska kommittén gör det som dess olympiska motsvarighet inte gjorde.Alla ryska idrottare stoppas från att delta i Paralympics i Rio.

När den systematiska dopningen i Ryssland blev känd stängdes alla ryska friidrottare av från OS. Däremot valde Internationella olympiska kommittén, IOK, att låta varje enskild idrotts internationella förbund fatta beslut om vilka ryssar som skulle få delta på OS.

Motsatt riktning

Internationella paralympiska kommittén (IPK) väljer att gå i motsatt riktning – nämligen att kasta ut Ryssland ur samtliga idrottsgrenar under de paralympiska spelen som avgörs 7–18 september i Rio de Janeiro.

– När fick vi tillgång till all fakta kunde vi mycket ledsamt konstatera att den statsstyrda dopningen som existerar i Ryssland även sträcker sig till ryska parasport, säger IPK:s ordförande Philip Craven på en presskonferens.

– Tragiskt nog handlar det här inte om idrottare som lurar ett system utan om ett statligt styrt system som lurar idrottarna.

"Saknar motstycke"

Ryssland kommer att överklaga IPK:s enhälliga beslut till idrottens internationella skiljedomstol Cas, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass. Och den ryska idrottsministern Vitalij Mutko är allt annat än förstående till IPK:s beslut.

– Det är ett beslut som saknar motstycke. Jag förstår inte vad de baserar det på, säger Mutko till nyhetsbyrån R-Sport enligt AFP.

Men IPK-ordföranden Philip Craven vägrar ha dåligt samvete för det tagna beslutet.

– Den ryska regeringen har katastrofalt svikit sina paraidrottare. Deras "medaljer framför moral"-mentalitet äcklar mig, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset