En bild från Aleppo som togs 2012. Arkivbild.
En bild från Aleppo som togs 2012. Arkivbild.

Ryssland har genomfört de första flygbombningarna i Syrien med plan som lyft från hangarfartyg i östra Medelhavet. Samtidigt utsätts den syriska storstaden Aleppo för de värsta bombningarna på veckor.

Ryska fartyg har varit på plats utanför den syriska kusten i flera dagar. Och nu har det ryska flygvapnet för första gången genomfört bombräder med hjälp av stridsplan som lyft från hangarfartyget Admiral Kuznetsov, säger försvarsministern Sergej Shoigu till den ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt försvarsministern har bombräderna riktats mot Islamiska staten och Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) i provinserna Idlib och Homs i norra Syrien.

Omfattande bombningar

De rebellkontrollerade delarna av storstaden Aleppo utsätts för de värsta bombningarna på flera veckor, enligt en person från frivilligkåren Vita hjälmarna och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Stridsplanen klyver luften ovanför det belägrade området, som är avskuret från resten av det krigshärjade landet.

– I dag är bombningarna våldsamma. Den här typen av attacker har inte förekommit på över 15 dagar, säger Ibrahim Abu al-Laith från Vita hjälmarna till nyhetsbyrån Reuters.

Regimens stridsflyg har bombat de gamla delarna av Aleppo, enligt syrisk stats-tv som beskriver det som attackerats som fästen för terrorister.

Varnades

I helgen fick boende i östra Aleppo textmeddelanden som uppmanade dem att fly inför ett omfattande angrepp på området. Problemet är att regimens belägring gör det svårt – i princip omöjligt – för dem som vill lämna östra Aleppo. Många stannar också av principskäl eller av rädsla för vad som väntar på andra sidan av den delade staden.

"De senaste dagarna har det varit relativt lugnt här, men jag hörde nyss två attacker, varav en alldeles nära" skriver 26-åriga Lina Shamy, som bor i östra Aleppo, i ett meddelande till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset