Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij på fredagens träning.
Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij på fredagens träning.

Rivaliteten har funnits där sedan lång tid tillbaka.Detaljen adderar extra känsla till World Cup-semifinalen mot Kanada.– Det kommer bli en riktig kamp där ute, säger Rysslands målvakt Sergej Bobrovskij.

Maktkampen inleddes redan 1972. I Summit Series ställdes Sovjets bästa spelare mot Kanadas bästa spelare – och sedan den klassiska matchserien har rivaliteten funnits i Canada Cup, World Cup, OS och VM.

Nästa drabbning mellan hockeyns stora nationer sker i Air Canada Centre i Toronto.

– Rivaliteten mellan oss är enorm. Det finns ingenting som behöver adderas till den här matchen, säger Sergej Bobrovskij.

"Stor utmaning"

Med tanke på vad landslagen har åstadkommit på sistone är det här en match som är olik historiens allra största och minnesvärda dueller.

Kanada, som har två raka OS-guld och två raka VM-guld, spelar på hemmaplan och är favorit att gå hela vägen i World Cup.

För Ryssland är det här en möjlighet att hitta tillbaka till rätt spår efter att ha blivit överkörda i Vancouver-OS och OS-fiaskot på hemmaplan 2014.

– Det här blir verkligen en stor utmaning för oss. För oss handlar det bara om att fokusera på det vi ska göra. Vi måste vara i nuet och vi måste spela så bra vi bara kan. Vi måste spela vårt spel, säger Bobrovskij

– Atmosfären kommer bli otrolig. Det kommer vara högljutt och Kanadas fans kommer göra allt för att hjälpa dem i matchen. Samtidigt är det intressant att vara på båda sidorna. Det är kul att spela då man har publiken i ryggen men det är även roligt att spela när de är emot en.

"Det blir intensivt"

Kanadas Sidney Crosby och Corey Perry, som båda var med när Kanada dominerade och vann OS-guld 2014, menar att det inte går att jämföra det som har varit med det som väntar natten till söndagen.

– Det är två nya lag som ställs mot varandra nu och vi måste på nytt visa att vi är det bättre laget, säger Perry.

– Det kommer bli spännande. Jag tror man kommer känna atmosfären och vi spelare måste försöka hålla oss lugna. Vi vet vad som står på spel och vi ska bara spela hockey.

Crosby:

– Den här rivaliteten har funnits länge och jag tror det blir en intensiv och känslosam match mellan två stolta hockeynationer, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset