Vladimir Putin. Arkivbild.
Vladimir Putin. Arkivbild.

Rysslands parlamentsval har inletts. Vallokalerna öppnade först i det väldiga landets östra delar redan på lördagskvällen, svensk tid. Valresultatet väntas upprätthålla makten hos partier som är lojala med landets president Vladimir Putin.

Stödet för den sittande presidenten är fortsatt högt, runt 80 procent, och han ser ut att ha en problemfri framfart. Partiet Enade Ryssland, som stöder Putin, väntas ta den största delen av rösterna, följt av andra partier som är lojala med Kreml.

– Jag uppmanar er att komma till vallokalerna, att rösta, att uttrycka er åsikt, sade Putin i ett uttalande förra veckan.

Fler oppositionskandidater än tidigare har fått tillåtelse att vara med i valet, bland annat 20 som stöttas av Putins ärkefiende, affärsmannen Michail Chodorkovskij. Men Putins motståndare beskrivs som svaga och delade. De anser, trots att de har fått en del tid i tv, att Kremls dominans är så stor att valet aldrig kan bli rättvist.

Med Rysslands många tidszoner kommer landets 110 miljoner röstberättigade att göra sina val under många timmar. De sista vallokalerna kommer att stängas i västliga Kaliningrad under söndagskvällen svensk tid.

Det är första gången boende på Krimhalvön röstar efter att området annekterats av Ryssland 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset