Rysslands hemlighet: världens största diamantgruva
Rysslands hemlighet: världens största diamantgruva

Sedan 1970 har Ryssland känt till fyndigheten utan att säga något. I kratern finns diamanter som motsvarar hela världsreserven – gånger tio.

Diamantfyndigheten skapades av en asteroid som kolliderade med jorden för 35 miljoner år sedan. Området är hela 10 mil stort och har tillräckligt med diamanter för att mätta världens marknad i 3 000 år, skriver brittiska Daily Mail.

I helgen avslöjade forskare vid Novosibirsk Institute of Geology and Mineralogy för journalister vad som finns i kratern. Stenarna ska vara dubbelt så hårda som vanliga ädelstenar.
– Vi pratar om biljoner karat. För att göra en jämförelse har kända fyndigheter i dag i en anan rysk gruva i Jakutien uppskattningsvis en miljon carat.

Kratern heter Popigai och ligger i Sibirien. Eftersom stenarna är så hårda lämpar de sig extra väl för industriell användning och forskning.

Men den som hoppats på att fyndet ska leda till en dumpad smyckesmarknad och billigare blingbling blir besviken. 
– Det är inte fråga om diamanter som går att använda i juvelindustrin. Det här är industridiamanter av en kvalitet som inte går att använda till smycken, säger geologen Kalle Westerlund vid Swedish Geological AB, som under många år forskat kring diamanter i Sydafrika.

Han förklarar att diamanter som går att använda till smycken bildas på ett helt annat sätt, långt ner i jordens mantel, och som kommer upp till jordens yta med vulkaniska bergarter. Det nu aktuella fyndet kommer från ett stort meteoritnedslag, som ger små microdiamanter. Dessa lämpar sig för industribruk - exempelvis till borrkronor, knivar och slipverktyg.

Även om marknaden för "blingbling-diamanter" inte påverkas kommer sannolikt industridiamanter på sikt gå ned i pris - något som kan påverka diamantproducerande länder i tredje världen på ett negativt sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset