Gymägaren Claes Wallenbertg och Olof Elwin kör ”Ryssträning” med Aquabags.
Gymägaren Claes Wallenbertg och Olof Elwin kör ”Ryssträning” med Aquabags.

USA har länge varit det land vi i Sverige kikat på när det gäller trender. Men nu får vi titta åt öster för att hänga med på det senaste. Ryssträningen är här för att stanna.

Säger man ryssträning ser många framför sig en starke Adolf-typ i randig dräkt som står och svingar någon form av slägga eller kanonkuleliknande tyngd. Men bortsett från den randiga baddräkten är det inte så långt ifrån sanningen för vad som är den absolut senaste trenden inom träning.
– Jag tror att en av anledningarna till att ryssträningen blivit så populär är att det är funktionell och tuff träning där du får jobba med hela kroppen och du verkligen ser resultat, säger Olof Elwin, ägare till Spartan Kettlebell i Motala.

I vår moderna livsstil har vi glömt bort kroppens korrekta rörelsemönter, vi lyfter fel, vi sitter fel, vi till och med andas fel. Och det finns inga styrketräningsmaskiner på gymmen som kan ge den helkroppsträning som denna back to basic-träningen gör.
– Många som är vana att träna men som testar på till exempel kettlebells för första gången säger ”wow, är det så här det ska kännas att träna”, säger han.

Ryssträning är ett ganska vitt begrepp men man kan säga att redskap som kettlebells, bulgarian training bags, maceballs, släggor och klubbor, tug och rep ingår i begreppet. Det är alltså enkla, okomplicerade och väldigt basic redskap, sådant som man kunde ta till i öststaterna då man varken hade pengar eller tillgång till ett flashigt gym. Redskapen är uråldriga, i tusentals år har människor släpat, grävt, svingat, kastat och lyft.
– Jag tror inte att folk kommer att tröttna på löpband, spinning, aerobics eller yoga men jag tror att vi kommer att se en trend där välmående och endorfinkickar inte räcker – nu vill vi även utvecklas, säger Olof Elwin.
– Ordet träning betyder ju i grunden någon man gör för att bli snabbare, starkare eller uthålligare. Alltså att man tränar inför något, vi vill inte längre hänga på gymmet för att det är socialt eller för att det är kul, säger Olof Elwin.

Att träna ryssträning är något man enkelt kan göra hemma, det enda man behöver är att köpa redskapen. Sen kan det såklart vara bra att få koll på tekniken. Det finns ett fåtal gym runt om i landet där du kan träna bland annat kettlebell i grupp och många personliga tränare med fokus på funktionell träning har med redskapen i sin träning med sina kunder.
– Vi på Spartan åker dessutom land och rike runt och håller i kurser, inspirations- och teknikdagar. Och vi utbildar även instruktörer, jag skulle tro att vi utbildad kring 1500 personer, säger han.

5 ryssredskap

1. Kettlebell. Styrketräningsredskap med anor i Ryssland. Ser ut som en kanonkula med handtag som man svingar, lyfter och pressar.

2. Bulgarian Training Bags. En sandfylld säck som du antingen kan kasta, svinga eller lägga över axlarna.

3. Macebell. En slags klubba med sitt ursprung i Indien som du kan rotera över huvudet, hugga eller skovla.

5. TUG. Ser ut som ett tefat med handdtag och är framtaget av en amerikansk fotbollscoach. Den är delvis vattenfylld och används i styrkeövningar och i dragkamp.

4. Clubbell. Klubba med tusenåriga anor från Persien. Finns lättare för rörlighetsträning och tyngre för styrka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset