Hans Säfström, Sveriges truppledare vid Paralympics i Rio i september.
Hans Säfström, Sveriges truppledare vid Paralympics i Rio i september.

Alla ryska idrottare stoppas från att vara med i Paralympics.Men den svenska truppledaren till mästerskapet öppnar för att några av dem ändå tävlar – under neutral flagg.– Jag tror det finns möjlighet för det, säger Hans Säfström.

I söndags stängde Internationella paralympiska kommittén (IPK) av Ryssland från årets Paralympics, som startar den 7 september. Anledningen var den systematiska dopning som skett i landet.

Hans Säfström, som också är sportchef för Sveriges parasportförbund, tycker att det är ett riktigt beslut.

– Tror att man kommit fram till att vi måste göra det här för att ändra tendensen långsiktigt, säger han till TT.

– Men det är ju fruktansvärt om det drabbar aktiva som absolut inte har varit involverade i det. Fast samtidigt är det lika fruktansvärt hur utbrett och systematiskt man har jobbat med att mörklägga för att det ska finnas möjligheter till det här fusket. Att ryssarna så konsekvent jobbat målmedvetet för att kringgå regelverket är så vidrigt att man inte anser att de är värda att fortfarande vara medlemmar i den paralympiska familjen.

Inget land

Följden blir att deltagarna inte har något land att tävla för. Men kan de vara med i Rio ändå?

Ja, det tror i alla fall Hans Säfström.

– Det som kan hända är att några aktiva kan bevisa att "vi inte alls har varit involverade i det här". Att man då tävlar för neutral flagg eller IPK:s flagg. Men jag tror inte att det med hjälp av protester kommer att leda till att IPK återtar beslutet att Ryssland kommer med igen innan Rio.

Olika beslut

IPK:s beslut skiljer sig för övrigt från det Internationella olympiska kommittén (IOK) fattade innan OS, då IOK lämnade över till respektive specialförbund att bestämma.

En av förklaringarna till det är, enligt Säfström, att IPK hade mer tid på sig.

– IOK hade väldigt kort om tid från det att utredningen kom till invigningen av OS. Medan IPK har kunnat sitta ner, titta i vad det finns för bakgrund och tänkt till.

Enligt Säfström har det svenska förbundet inte lagt något som helst fokus på detta eller funderat på om det ger större blågula medaljchanser.

– Vi fokuserar på att prestera med vår trupp. Men vi vet ju att Ryssland är en stormakt när det gäller paralympiska medaljer. Det är klart att det kommer påverka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset