Säg det med en streckgubbe Mia Nilsson började själv rita bilder i Mexiko och Vietnam när hon fick i uppdrag att få ihop olika lokala arkitekter, byggfirmor och fabriksperonal.
Säg det med en streckgubbe Mia Nilsson började själv rita bilder i Mexiko och Vietnam när hon fick i uppdrag att få ihop olika lokala arkitekter, byggfirmor och fabriksperonal.

Hur mycket säger en streckgubbe på jobbet? En hel del, säger utbildaren Mia Nilsson.

 En bild säger mer än tusen ord, brukar det heta. I så fall – hur mycket säger  en streckgubbe på jobbet? En hel del, säger utbildaren Mia Nilsson. 

Mia Nilsson är ingenjör från början, numera konsult och utbildare, och har skrivit boken ”Låt bilden göra jobbet” där hon visar hur enkla bilder och symboler kan användas för att kommunicera effektivare.

Streckgubben är en av hennes favoriter.

– Vid fötterna kan man skriva ner vad som ska göras operativt, vid händerna vad som ska koordineras, och vid huvudet kan du få med de strategiska tankarna för att visualisera en rollbeskrivning.

I stället för att förbereda flashiga presentationer à la Steve Jobs kan du rita superenkla figurer. 

– Det inbjuder också till mer konstruktiva diskussioner och det är lättare att skapa samsyn.

Och till skillnad från långa texter eller verbala formuleringar är bildspråk snabbare, effektivare, mer övertygande, och mer pedagogiskt.

– Jag menar att alla som kan skriva ordet ”sol” kan kommunicera med bilder. O:et är ju en cirkel, och genom att rita upp en cirkel på ett papper eller whiteboard, som du antingen fyller med olika tårtbitar eller drar streck ifrån, kan du lättare förmedla det du vill till chefen och kollegerna.

Mia Nilsson började själv rita bilder i jobbet när hon bodde i Mexiko och Vietnam.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset