"Det är högre säkerhet generellt, så även för Way out west", säger arrangörens marknadschef.
"Det är högre säkerhet generellt, så även för Way out west", säger arrangörens marknadschef.

Anmälningar om sexuella ofredanden på festivaler i Sverige och terrordåd på konserter i övriga Europa. Säkerheten är mer skärpt än någonsin på musikevenemang – det gäller även för Way out west.

På torsdagen börjar den tre dagar långa musikfestivalen Way out west i Slottsskogen i Göteborg.

Efter anmälningar om sexuella ofredanden på bland annat Bråvallafestivalen och omvärldssituationen, med terrordådet på Ariana Grandes konsert i Manchester färskast i minnet, kommer årets Way out west ha en rekordhög säkerhet. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det allmänna säkerhetsläget är ett helt annat nu än vad det har varit tidigare. Det är högre säkerhet generellt, så även för Way out west. Det är självklart att de senaste händelserna runt om i världen är med i vår beaktning, säger Joakim Skoglund, som är marknadschef på arrangören Luger, till tidningen.

LÄS MER: 33 000 besökare förra året – det här är Way out west i siffror

Brottsligheten är statistiskt sett lägre på Way out west jämfört med andra svenska festivaler, enligt GP. Men det betyder inte att arrangörerna slappnar av.

– Att vi inte är en campingfestival där alkoholen kommer i något slags huvudfokus spelar säkert roll. Det finns säkert fler aspekter som gör att vi är relativt förskonade mot brottsligheten överlag, men det betyder inte att vi drar ner på säkerhetsläget, säger Joakim Skoglund.

Förra året togs det fram nationella riktlinjer för att undvika sexuella övergrepp. Det testades bland annat på just Way out west.

Polisens insatschef för festivalen, Anderas Welin, förklarar för GP.

– Vissa övergrepp sker på mörka, skymda platser. Då går vi igenom området och ser om vi hittar några platser som behöver lysas upp.

LÄS MER: Här är spelschemat på Way out west 2017

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om way out west