Intagna på en av Sveriges absolut tuffaste säkerhetsavdelningar klagar på att de inte får tillräckligt mycket pengar för att köpa och laga mat för. ”Dömda och icke dömda har samma rättigheter till mat enligt Grundlagen”, skriver en fånge.

Fenix-avdelningen på Kumla är ett superfängelse för de med högst behov av säkerhet. Men vissa friheter har de intagna, bland annat att köpa och tillreda mat genom en fängelseaffär. Nu klagar en intagen i ett brev till chefen för Kumlaanstalten på att summan som tilldelas för matinköp inte ändrats sedan 2009 och dessutom är lägre än vad Fenix-fångar på Saltvik och Hall får. 

”Det visar sig att på Hall får de 380 kronor per person […] Vid högtider som jul och nyår får de även extra tillägg”, skriver fången, som vill höja summan från 309 kronor i veckan.

Någon ost har man inte sett till på flera veckor, menar brevskrivaren, och fångarna tvingas av ekonomiska skäl gå ihop om att köpa storpack, som hinner bli dåligt, skriver den intagne. 

► LÄS MER: Fånge kräver staten på ersättning för passiv rökning

”VI som vem som helst måste äta och få i oss den sorts livsmedel och grönsaker som är nödvändigt för varje människa och medborgare, dömda eller icke dömda”, skriver fången, som hotar med att gå ända till Europadomstol om inte summan ändras.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott