FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

FN:s säkerhetsråd fördömer i starka ordalag Nordkoreas kärnvapenprov, och kommer direkt att börja arbeta på lämpliga åtgärder för att driva igenom resolutioner.

Det var USA, Storbritannien och Frankrike som drev frågan om nya sanktioner i säkerhetsrådet. Men Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som i samband med förhandlingarna satt i separata förhandlingar om Syrien med sin amerikanska motsvarighet John Kerry, konstaterar att sanktionerna hittills inte har fungerat.

– Situationen i Nordkorea visar att diplomater måste vara mer kreativa än att bara svara med sanktioner och ännu mer sanktioner, säger han enligt Reuters.

Kärnvapenprovet var det kraftigaste hittills som Nordkorea genomfört, och världen har under fredagen rasat mot Nordkoreas provsprängning.

USA:s president Barack Obama sade att han inte kommer att gå med på att Nordkorea är en kärnvapenstat. Han underströk att ytterligare åtgärder, såsom sanktioner, kommer att riktas mot Nordkorea.

USA poängterade också att landet flera gånger gjort det klart att man är beredd att prata fred med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, om han är beredd att prata om en avtrappning i kärnvapenprogrammet.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon inskärpte att FN:s säkerhetsråd måste agera kraftfullt för att förhindra att krisen eskalerar.

Sedan Nordkorea började med sina kärnvapenprover 2006 har landet blivit föremål för fem FN-sanktioner. Förutom kärnvapentesterna har landet också genomfört ett flertal kritiserade robotuppskjutningar, både från land och för någon vecka sedan även från en ubåt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset