Sillvia kröp långsamt fram ur sin transportbur och simmade efter en stund iväg ut i ytterskärgården.
Sillvia kröp långsamt fram ur sin transportbur och simmade efter en stund iväg ut i ytterskärgården.

Gråsälen Sillvia hittades strandad vid Slottet. Efter att har ätit upp sig på Skansen sedan i påskas har hon nu släppts ut i skärgården.

Det var på långfredagen som den lilla undernärda gråsälkuten hittades strandad nedanför Slottet vid Stockholms ström. Efter att ha vårdats på Skansen släpptes den nu tre månader gamla Sillvia på fredagen tillbaka ut i friheten.

– Det var väldigt lugnt. Hon gick ganska långsamt i väg. Vi släppte henne där vattnet var grunt, så hon klaffsade ut där och tittade sig nyfiket omkring, sen simmade hon i väg kort och sen tog det ett tag innan hon simmade iväg helt, säger Linda Askelund, djurchef på Skansen till Metro.

LÄS MER: Sälen "Sillvia" hittades undernärd utanför Slottet – nu får hon äta så mycket sill hon vill

Sillvia vägde 11 kilo när hon kom in till Skansen. Tack vare 5 kilo sill om dagen har hon nu lagt på sitt rejält och gått upp till 30 kilo.

Hon släpptes i ytterskärgården i närheten av ett område där andra gråsälar brukar hålla till. Linda Asklund berättar att det låg ett 30-tal gråsälar uppe på en kobbe i närheten när hon släpptes ut. 

Personalen på Skansen kommer nu att sakna henne en aning, men mesta av allt är de glada att hon nu fått komma tillbaka till sin naturliga miljö.

– Det är jättekul att kunna släppa tillbaka henne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset