Den tre månader gamla sälkuten Sillvia, som hittades vid Stockholms ström och tillbringade helgen i djurskötaren Linda Askelunds badkar. På måndagen flyttades hon till Skansen där hon nu väntas tillbringa några månader.
Den tre månader gamla sälkuten Sillvia, som hittades vid Stockholms ström och tillbringade helgen i djurskötaren Linda Askelunds badkar. På måndagen flyttades hon till Skansen där hon nu väntas tillbringa några månader.

På långfredagen hittades en säl(l)synt övergiven och undernärd krabat strandad nedanför Slottet vid Stockholms ström. Nu har gråsälkuten fått arbetsnamnet "Sillvia" och vårdas på Skansen i Stockholm.

Jonathan Rieder Lundkvist

Några privatpersoner hittade på fredagskvällen den lilla gråsälkuten uppe på torra land på Strömparterren, en udde en bit ifrån Stockholms slott.

– Den var utmärglad och uttorkad och vägde bara 11 kilo, borde väga 40-50 kilo. Den är ungefär tre veckor gammal och har på något vis kommit från sin mamma för tidigt, blivit förvirrad och simmat inåt stan, säger Linda Askelund, djurchef på Skansen, till Metro.

Hon kontaktades av Stockholms vilt- och skadedjursgrupp som fått samtal av privatpersoner på plats, och som brukar hjälpa till när vilda djur hamnar i kläm.

Därefter skjutsades sälkuten hem till Linda Askelund, där den fått tillbringa påskhelgen i hennes badkar.

– Eftersom de är så magra så har det inget späcklager och då fryser de i det kalla vattnet och då måste de upp på land och där finns det ingen mat, så det blir som en ond cirkel.

Hon har tidigare haft bortkomna sälar hemma hos sig och säger att man ganska snabbt blir "mätt på säl" då de stinker något fruktansvärt.

– Men nu har vi sondmatat den under helgen och nu har vi börjat tvångsmata den med sill och tagit hit den till Skansen.

Snart fastställde man även att den lilla sälkuten var en tjej. Enligt Skansens namntradition ska alla djur i år få namn som börjar på bokstaven S.

– Arbetsnamnet är Sillvia med två L, eftersom hon hittades vid Slottet, är silverfärgad och käkar sill.

Enligt Linda Askelund tar de varje år hand om en, två, sälar som hamnat på vift. Sillvia har nu börjat matas med sill och väntas få vara på Skansens reahabiliteringsavdelning i några månader tills hon är stark nog att återvända till sitt rätta element.

– Det är lite småsår och hon är lite kletig i ögonen, men annars är det ingen fara med henne. Hon kommer öka i vikt och bli bättre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset