Guy Verhofstadt. Arkivbild.
Guy Verhofstadt. Arkivbild.

Britter som vill behålla fördelarna med EU-medlemskapet efter brexit skulle kunna betala Bryssel för enskilt medborgarskap, föreslår Guy Verhofstadt, ordförande i den liberala gruppen Alde i Europaparlamentet.

– Många säger att de inte vill bryta sina band. Jag gillar idén att människor som är EU-medborgare och säger att de fortsatt vill vara det kan behålla den möjligheten. I princip gillar jag det, säger Verhofstadt till tidningen The Times.

Storbritanniens premiärminister Theresa May hoppas kunna aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar de officiella förhandlingarna om att lämna EU, i slutet av mars nästa år.

Handel och invandring är två frågor som bedöms bli de viktigaste i brexitförhandlingarna, med europeiska ledare som säger att de inte kommer att kompromissa om öppna gränser inom blocket.

Den konservativa parlamentsledamoten Andrew Bridgen, som kampanjat för ett utträde, anklagar Verhofstadt för att försöka skapa splittring i Storbritannien.

– Det är ett försök att skapa två klasser av brittiska medborgare och att undergräva folkomröstningen, säger han till The Times.

– Sanningen är den att Bryssel kommer, med alla konstens regler, att försöka sätta stopp för att vi lämnar (EU), säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset