När Ilias Karanzas, 32 i Stenungssund, skulle köpa en bil på Blocket fick han plötsligt ett tvärt nej – när han berättade vad han hette. ”Han sa 'jag vill nog inte sälja bilen till dig i alla fall, man kan ju inte lita på sådana som du'”, berättar Ilias.

Privat/TT

När  Ilias Karanzas sa vad han hette var säljaren inte intresserad av att sälja bilen längre.  Bilannonsen på bilden har ingenting med texten att göra. 

Efter artiklarna om Victor Ganguly, 20, som utsattes för vardagsrasism på tunnelbanan har fler personer som varit med om liknande händelser hört av sig till Metro.

Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska

En av dem är Ilias Karanzas, 32 i Stenungssund. Han har vid flera tillfällen hamnat i situationer i vardagen då han känt att han behandlas annorlunda på grund av sitt namn.

– Det har de flesta. Till och med min fru som är etnisk svensk men tog mitt efternamn när vi gifte oss har nu börjat råka ut för knepiga kommentarer, säger Ilias.

Han berättar om arbetsintervjuer över telefon som har gått bra fram till dess att han sagt att han heter Ilias Karanzas och inte till exempel ”Elias Karlsson”. Han berättar om hur han stått i krogkön och nekats att komma in på grund av att han haft ”helt fel kläder på sig”, samtidigt som mannen framför, klädd i princip likadant, får komma in.

– Det är småsaker som är så tydliga, men inte riktigt går att sätta fingret på. Man blir väldigt påverkad av det.

Hatet efter rasistattacken mot Victor, 20: ”Ni ska alltid dra rasistkortet”

Den senaste händelsen som fick honom att reagera var när han skulle köpa en bil på Blocket.

– Jag pratade med killen via mejl, det var en Volvo V70 och allt var frid och fröjd och han var jättesugen på att sälja den, säger Ilias.

Men när säljaren ville veta hans namn och adress så att han skulle kunna komma förbi och visa bilen så tog det stopp.

– Jag sa vad jag heter och var jag bor, och plötsligt ångrade han sig. Han sa ”jag vill nog inte sälja bilen till dig i alla fall, man kan ju inte lita på sådana som du”, berättar Ilias.

Han säger att det är klart att han känner sig kränkt och förbannad – men att han är van och bara kommer må sämre om han går omkring och tänker på det.

– Så jag skakar ofta bara av mig det. Mina vänner blir ofta mer påverkade och arga än vad jag blir. Men det är klart att man blir påverkad, det hade varit konstigt om man inte blev det. Finns det verkligen människor som beter sig på det här sättet? Man blir nedvärderad som människa, säger Ilias.

Kalle Larsson, ordförande för Centrum mot rasism, har tidigare sagt till Metro att rasistiska handlingar är vardagsmat för väldigt många.

– Har man ögonen med sig så ser man det ganska ofta, även om man inte utsätts själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Vardagsrasism