Clearlife hävdar att svampen motverkar stress, sömnbrist och skyddar kroppen ”fysiskt, immunologiskt, mentalt och andligt”.
Clearlife hävdar att svampen motverkar stress, sömnbrist och skyddar kroppen ”fysiskt, immunologiskt, mentalt och andligt”.

En torkad trädsvamp ska enligt ett hälsokostföretag hjälpa mot självmordstankar, skriver SVT. Men Psykiatriprofessorn Miakel Landén avfärdar svampen som en bluff: ”Det är som att äta russin”, säger han till SVT Nyheter Väst.

Det är det göteborgsbaserade hälsokostföretaget Clearlife som marknadsför den torkade trädsvampen Reishi, skriver SVT Nyheter Väst

Svampen finns att köpa på flera hälsokostbutiker på nätet och säljs oftast i pulverform som man blandar med varmt vatten. 

– Traditionellt har reishi använts mycket som en ört för att hjälpa till vid meditation eller inre lugn. Och då kan man ju tänka i moderna termer att det kan relateras till nervsystemet, att det kan ha en effekt på nervsystemet på något sätt, säger Tom Lindström, som står bakom Clearlife. 

►LÄS MER: Populärt bantingste kan göra dig allvarligt sjuk

Clearlife hävdar att svampen motverkar stress, sömnbrist och skyddar kroppen ”fysiskt, immunologiskt, mentalt och andligt”. Men inom EU saknas godkända hälsopåståenden om reishi eftersom det saknas tillräckliga vetenskapliga belägg för produkten. 

– Det här säger ingenting. Det är en skämttext. Ingenting av det som står här har någon mening, menar psykiatriprofessorn Mikael Landén vid Göteborgs Universitet till SVT Nyheter Väst och fortsätter:

– Psykisk sjukdom kan vara en dödlig sjukdom, men det finns behandling mot exempelvis självmordstankar. Det finns psykologiska behandlingar och det finns medicinska behandlingar och det är det vi är experter på inom psykiatrin.

►LÄS MER: Jättestudie: Homeopatisk medicin har ingen effekt

På Clearlifes hemsida står det även att reishi inte ger några biverkningar vid mycket stora doser. 

– Så skulle det kunna vara faktiskt. Och då är det förmodligen så att det inte har några effekter överhuvudtaget. Det är som att äta russin. Russin är också mycket säkert även vid mycket stora doser.

Tom Lidström på Clearlife menar att de inte utger sig för att marknadsföra reishi som ett läkemedel.

– En läkare, vad tittar han efter? Vad kan han om kinesisk medicin? Och vad har han läst om reishi tidigare?, säger han till VT Nyheter Väst. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa