Sköldpaddan genomgick totalt fem inseminationsförsök i sitt liv, men ingen av dem ledde till några sköldpaddsungar.
Sköldpaddan genomgick totalt fem inseminationsförsök i sitt liv, men ingen av dem ledde till några sköldpaddsungar.

En av världens mest sällsynta sköldpaddsarter har tagit ytterligare ett steg mot utrotning. Världens enda kända hona av arten Rafetus swinhoei har dött efter ett insemineringsförsök.

LÄS MER: Den utrotningshotade grodan Romeo fick sin Julia

Fredag den 12 april mådde hon bra. Världens enda kända sköldpaddshona av arten Rafetus swinhoei (Yangtze giant softshell på engelska) skulle genomgå sitt femte insemineringsförsök på Suzhou zoo, Kina, för att rädda arten från utrotning. Läkarundersökningar visade att hon var frisk och försöket gick till en början bra.

Dagen efter var hon död.

Finns bara tre kvar

Nu finns det endast tre kända sköldpaddor kvar av arten. En hanne på samma zoo i Kina, och två djur av okänt kön i Vietnam. Honan tros ha blivit över 90 år gammal och hannen rapporteras vara över 100 år. Honans dödsorsak är ännu okänd.

Arten har utarmats på grund av jakt, överfiske och ett skogsbruk som hotar deras naturliga miljö. Vävnad från honans äggstockar har samlats in för forskningssyfte.

LÄS MER: Snöleoparden och 6 andra djur som räddats från utrotning

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset