Skolläkaren häktades i januari av tingsrätten i Falun för brott som pågått i flera år.
Skolläkaren häktades i januari av tingsrätten i Falun för brott som pågått i flera år.

Skolläkaren som smygfilmade pojkars könsorgan när han undersökte dem fick straffet sänkt till tre års fängelse. Svea hovrätt anser inte att anhöriga och sköterskor i bakgrunden på filmerna kränktes i lagens mening.

Läkaren i Falun greps och häktades i januari. Tingsrätten i Falun dömde honom till fyra års fängelse. Hovrätten gör till stor del samma bedömning.

Mannen, som är i 50-årsåldern, döms bland annat för 33 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han använde en spionkamera, dold i en penna, för att filma pojkar i åldern 6–14 år vid läkarundersökningar. Brotten pågick i flera år.

Inte hos läkaren?

Däremot frias läkaren på åtalspunkten om kränkande fotografering, som gäller att även till exempel sjuksköterskor och anhöriga till de smygfilmade pojkarna synts på filmerna. Svea hovrätt anser att läkarmottagningar inte täcks av lagens skrivning om var detta brott kan ske. Lagtexten talar om bostad, toalett, omklädningsrum eller "annat liknande utrymme".

– Jag tycker att man hade kunnat räkna in ett läkarrum. Om hovrätten velat döma så fanns det utrymme för det, säger kammaråklagare Johan Knies.

Hovrätten påpekar att man har full förståelse för att smygfilmningarna varit "djupt integritetskränkande".

Ville döma hårdare

Åklagaren är inte heller nöjd med att läkarens straff sänktes.

– Jag hade velat se fem års fängelse, säger Johan Knies.

Nu får riksåklagaren ta ställning till om man ska överklaga till Högsta domstolen. Tolkningen av var kränkande fotografering kan ske skulle kunna vara en prejudikatfråga som motiverar en sådan överklagan.

När straffet utmätts har hovrätten, liksom tingsrätten gjorde, tagit med i bedömningen att den dömde med stor sannolikhet mister sin läkarlegitimation.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset