Mannen ofredade flickorna sexuellt under invigningen till Gothia Cup i Göteborg. Nu sänks hans straff. Arkivbild.
Mannen ofredade flickorna sexuellt under invigningen till Gothia Cup i Göteborg. Nu sänks hans straff. Arkivbild.

En fotbollsledare som dömdes för sexuellt ofredande av tonåringar under Gothia cup får sitt straff ändrat till villkorligt fängelse. Åklagaren Stefan Lind är dock nöjd med hovrättens dom.– Det viktiga är att man tror på flickorna, säger han.

Han fälldes för sexuella ofredanden av tre tonårsflickor och dömdes till två månaders fängelse. Men den 36-årige ledaren för ett utländskt Gothia cup-lag överklagade och nu ändrar hovrätten i Göteborg domen till villkorlig.

– Det var väntat eftersom de släppte honom från häktningen, säger åklagaren Stefan Lind.

Nekar till brott

Enligt åtalet begicks brottet i vimlet i samband med invigningen av Gothia cup den 18 juli. Vittnen har uppgett att han bland annat pussade och tafsade på flickorna. En polis som uppmärksammade flickornas rop på hjälp kom till undsättning. Mannen har medgivit att han befann sig på platsen, men nekat till brott.

– Det var mycket folk där och många som såg vad som hände. De målsägande har känt sig väldigt utsatta. Det viktiga nu är att han har blivit dömd och att rätten har trott på flickornas berättelse, säger Stefan Lind.

Mannens advokat Fredrik Engström är missnöjd med hovrättens dom.

– Vi har argumenterat för att han är oskyldig och tror alltjämt att polisen har gripit fel person, som han har hävdat från början. Samtidigt är jag glad över att min klient slipper att sitta i fängelse, säger han.

Sänkt skadestånd

Den 36-årige mannen tilldömdes av tingsrätten att betala skadestånd på 11 200 kronor till var och en av de tre flickorna. Hovrätten sänker det beloppet till 8 200 kronor.

Varken åklagaren eller mannens försvarsadvokat vet om mannen i dag befinner sig i Sverige. Han återfick sitt pass när häktningen hävdes och var då fri att lämna landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset