En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.
En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.
Brott TT

En anställd vid flyktingboendet fick livshotande skador. Nu frikänns männen som förut dömts för bombdådet.

Två av de tre nazisterna som fällts för en rad dåd i Göteborg får därmed sänkta straff.

Åklagaren ser ändå domen som en viktig markering.

Det är dådet med allvarligast följder som de båda männen, en 23-åring och en 51-åring, frikänns från. Vid explosionen, nära ett flyktingboende i januari, skadades en anställd livshotande i benen. Hovrätten anser inte att bevisningen räcker och frikänner männen helt från dådet.

Det gör också att den skadade mannen inte får något skadestånd.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är ändå nöjd med domen mot de tre männen, som samtliga har eller har haft kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Bevisningen räckte inte, det får jag acceptera, säger han till TT.
Men det är klart att en dag som denna kan man vara lite bedrövad och skänka en extra tanke till målsäganden, som inte fick den rättvisa som han hade hoppats på.

"Viktigt budskap"

Fallet kretsar kring tre sprängladdningar som placerades ut i Göteborg mellan november i fjol och januari i år, varav två hann detonera.

Den 23-årige mannen döms för attentatet mot en av Syndikalisternas lokaler och samtliga tre åtalade fälls för dådet mot ett flyktingboende på Lilleby camping, där bomben aldrig utlöstes. Totalt sett innebär domen att de båda äldre männens fängelsestraff sänks, trots att hovrätten ser allvarligare på dåden än vad Göteborgs tingsrätt gjorde.

Den 23-årige mannen får nu sex och ett halvt års fängelse, medan 51-åringen döms till två och ett halvt år. Den yngste mannen, en 20-åring, får något längre straff än tidigare, ett år och tio månaders fängelse.

Åklagaren Mats Ljungqvist ser domen som en viktig markering mot dåd med politiska företecken.

Det är ett viktigt budskap till extremistgrupper på såväl höger- som vänsterkanten. Genomför man politiska dåd, då bedöms det också som allvarligare, säger han.

Grova brott

Bombdåden i Göteborg är samtidigt bara några i en lång rad av grova brott som personer i och omkring NMR dömts för de senaste åren, enligt en kartläggning som Göteborgs-Posten gjort.

Frågan har aktualiserats dels av dagens dom, dels av den omdebatterade demonstrationen som NMR planerar att hålla i Göteborg den 30 september.

Säpo klassade redan 2010 NRM som den farligaste nazistgruppen i Sverige, skriver GP.

De kan beskrivas som en våldsam sekt. Sekter kännetecknas av karismatiska ledare, att man tror på en närstående undergång och att man själv genomskådat en stor manipulation och erbjuder frälsning, säger Christer Mattsson,forskare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, till tidningen.
I NMR:s fall är undergången den nordiska rasen, manipulationen den "judiska konspirationen" och lösningen att hänga folkförrädarna.
En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.
En av sprängladdningarna detonerade aldrig, utan hittades vid Lilleby camping.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset