"Isil ser Sverige som ett legitimt mål. Vi är inte ett prioriterat mål, men ett legitimt", säger Säpo-chefen.
"Isil ser Sverige som ett legitimt mål. Vi är inte ett prioriterat mål, men ett legitimt", säger Säpo-chefen.

Säkerhetspolisen misstänker att personer med terrorkopplingar söker asyl i Sverige. Under 2015 utreddes 461 personer som ansökt om uppehållstillstånd. Säpo föreslog i 29 fall att personen skulle lämna landet – men flera av dem är kvar, rapporterar Aftonbladet.

På torsdagen presenterade Säkerhetspolisen sin årsbok för 2015 där de redovisar viktiga händelser och ger en bild över säkerhetsläget i Sverige.

I årsboken beskriver Säpo bland annat hur Ryssland satsar allt mer resurser på psykologisk krigföring och hur vit makt-miljön är ett ökande hot.

Men det största hotet mot säkerheten i landet är, enligt myndigheten, jihadister som planerar att utföra terrordåd.

LÄS MER: Han var dömd för terrorbrott – jobbade hos Telenor

"I flyktingströmmarna kan rymmas både personer med skyddsbehov och personer som kan komma att utgöra ett säkerhetshot i och mot Sverige", skriver Säpo.

Enligt Aftonbladet utredde Säpo 461 ärenden om uppehållstillstånd förra året, att jämföra med 105 fall året innan. I 29 av dessa fall föreslog myndigheten att personen inte skulle få uppehållstillstånd eller medborgarskap.

Men på grund av att det i många fall finns hinder att skicka tillbaka människor till deras hemländer är många av de som Säpo vill utvisa kvar i landet.

– Många är kvar i Sverige. Vi kan tillämpa olika metoder, till exempel anmälningsplikt på en polisstation en eller flera gånger i veckan, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till Aftonbladet.

Dessa personer ska dock inte vara misstänkta för att planera attacker. Snarare handlar det om människor som på något sätt kan kopplas till terrorgrupper, enligt pressekreteraren.

►LÄS MER: Säpo sänker terrorhotnivån

I årsboken uttalar sig Säpo-chefen Anders Thornberg om terrorhotnivån som höjdes i höstas – men som nu har sänkts igen.

– Vi har, och har haft, en ansträngd situation i flera europeiska länder. Isil ser Sverige som ett legitimt mål. Vi är inte ett prioriterat mål, men ett legitimt, säger Säpo-chefen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott