Säpo vill istället ha muntliga redovisningar av information.
Säpo vill istället ha muntliga redovisningar av information.

I en förfrågan till regeringen skriver Säpo att de vill slippa lämna ut känsliga och hemliga rapporter för att skydda Sveriges säkerhet.

Rapporter från Säpo om Sveriges sårbarhet anses vara så pass känsliga att man vill undantas från sin redovisningsskyldighet till regeringskansliet, rapporterar SvD.

Istället för att lämna rapporter önskar Säpo att man har muntliga redovisningar av information.

LÄS MER: Säpo: Så värvas du som agent av utländsk makt – i sex steg


Enligt Säpo kan deras riskanalyser användas för att skada landet och påpekar att det är ”av yttersta vikt att uppgifterna inte får större spridning än vad som är absolut nödvändigt”.

– Jag tolkar detta som indirekt kritik av regeringskansliets organisation, att Säpo inte tycker att det finns någon kvalificerad mottagningskapacitet inom regeringskansliet som kan bereda den här typen av känslig information på ett bra och brett sätt, säger Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, till SvD.

LÄS MER: Säpo samlar in uppgifter om nyanlända – 200 har väckt intresse

Säpo avvisar dock tankar om att man inte litar på regeringskansliet, utan hänvisar till att det finns undantag för Försvarsmakten som inte behöver lämna ut känsliga uppgifter till regeringskansliet.

– Den risk- och sårbarhetsanalys som vi tidigare delat med regeringen och MSB har varit väldigt, väldigt översiktlig. Vi har i den löpande dialogen med regeringen och MSB sett att den information vi förmedlar i den här översiktliga risk- och sårbarhetsanalysen förmedlar vi i princip redan via den löpande dialogen vi har, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till SvD.

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Säpo