Säpo deltar i utredningen om dubbelmordet.
Säpo deltar i utredningen om dubbelmordet.

Två män dog och en skadades allvarligt vid en skjutning i Vivalla i Örebro. Fyra personer sitter häktade, varav en har kopplingar till Islamiska staten. Nu har Säpo kopplats in.

Under tisdagskvällen förra veckan dödades två män i samband med en skottlossning i stadsdelen Vivalla i Örebro. Fyra män sitter häktade misstänkta för mord. En av männen, som är i 30-årsåldern, har kopplingar till terrorsekten Islamiska staten.

Mannen ska tidigare ha varit i Syrien och deltagit i strider där. Han ska ha kommit tillbaka till Sverige för några år sedan, efter att hans bröder omkommit under strid, vilket Metro tidigare rapporterat.

LÄS MER: Polisen: Här är de 53 mest utsatta områdena i Sverige

Säpo kallas in i utredningen

Nu framkommer också att Säpo deltar i utredningen.

– Det säkerhetspolisen gör i den här utredningen är att stötta polisen i vissa frågor, precis som vi gör i vissa andra utredningar. Det kan vi bekräfta, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen till Metro.

Hon vill dock inte gå in på detaljer om hur Säpo arbetar med ärendet.

Hur arbetar ni i allmänhet med IS-återvändare?

– Vi bedriver ett arbete med de som återvänder från konflikthärdar. Exakt vad vi gör kan jag inte gå in på, men vi har uppföljningssamtal och följer de personer som återvänder, säger Nina Odermalm Schei.

LÄS MER: Spaningsledarna får sparken från Lena Wesström-fallet

Åklagare: Utredningen går framåt

Åklagaren i fallet är Krister Petersson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Enligt Krister Peterson går utredningen framåt. I nuläget hålls förhör samtidigt som den tekniska bevisningen analyseras. När Metro frågar om Säpos roll i utredningen svarar han att de eventuellt gör något på egen hand.

– Om Säpo är intresserade av en före detta IS-anhängare så är väl det ganska naturligt. Men jag har inte haft någon kontakt med Säpo. De kan ju på egen hand vara intresserade av den här personen, men det är ingenting som är på uppdrag av oss, säger Krister Petersson.

Metro har sökt den utpekade IS-mannens advokat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Säpo Örebro mord