Säpos huvudkontor i Solna utanför Stockholm.
Säpos huvudkontor i Solna utanför Stockholm.

Tillsammans med Inspektionen för strategiska produkter (ISP) startat Säkerhetspolisen (Säpo) på torsdagen en kampanj – för att hindra svenska företag från att kränga produkter som kan användas vid tillverkningen av massförstörelsevapen. Det rapporterar Sveriges radio.

– Anskaffningsförsök sker var och varannan vecka och så har det sett ut genom åren och vår uppgift är att stoppa de här anskaffningsförsöken, säger Karl Sundström som är arbetsledare för ickespridning av massförstörelsevapen vid Säkerhetspolisen, till Sveriges radio.

Målet är enligt honom att se till att det inte ”made in sweden” står skrivet på några av de produkter som sedan går till massförstörelsevapen.

► LÄS MER: Experter: Mer makt till kvinnor kan stoppa terror

Varor från ventilföretag, vakuumprodukter och olika stålprodukter uppges vara några av de varor som skulle kunna användas i det syftet, något de flesta företag enligt Karl Sundström inte ha koll på då varan har dubbla användningsområden.

– Du producerar en vara för ett visst syfte men den varan kan på ett enkelt sätt modifieras och användas därefter i ett massförstörelseprogram för att bygga kärnvapen, biologiska vapen eller kemiska vapen, säger han till radion.

LÄS MER: Dansk plan ska stoppa terror

Genom att gå ut och informera hoppas Säpo att de ska kunna stoppa företag från att sälja produkter som kan komma att användas i tillverkningen av massförstörelsevapen, skriver Sveriges radio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott