Fler IS-kopplade människor väntas nu, efter det så kallade kalifatets fall, återvända till Sverige.
Fler IS-kopplade människor väntas nu, efter det så kallade kalifatets fall, återvända till Sverige.

Omkring 150 IS-kopplade personer har återvänt till Sverige – och fler väntas, enligt Säpo. Myndigheten följer upp samtliga kända fall. "Det har under de senaste månaderna kommit uppgifter om att folk verkligen vill återvända, så vi är beredda", säger Sofia Hellqvist.

Säkerhetspolisen följer upp personer som kommer till Sverige från konfliktområden, och nu tar Säpo höjd för fler IS-återvändare.

– Det har under de senaste månaderna kommit uppgifter om att folk verkligen vill återvända, så vi är beredda på det och har varit beredda på det under flera års tid, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo.

LÄS MER: Experternas bästa argument: Så ska IS-återvändarna åtalas

Ett av Säpos verktyg är att hålla olika typer av samtal.

– Vi följer upp dem som kommer tillbaka till Sverige från konfliktområden, även om fokus i media främst legat på personer som anslutit sig till terrororganisationer främst i Syrien och Irak, säger Sofia Hellqvist.

Samtal förs alltså med olika slags personer och inte bara med islamister som anslutit sig till IS. Det kan handla om såväl personer som rest till Syrien eller Irak för att ansluta sig till IS, en kurdisk milis eller frivilligbataljoner i Ukraina. 

För samtal

Samtalen genomförs så snart som möjligt efter återvändandet.

LÄS MER: Partierna svarar: Ska IS-anhängare få hjälp att återvända till Sverige?

– Vi bedömer om dessa personer utgör ett säkerhetshot, om de har avsikt eller förmåga att begå terrorbrott i Sverige, säger Sofia Hellqvist.

Dessa samtal som Säpo för beskrivs som frivilliga, men Sofia Hellqvist berättar också att de har andra åtgärder som de kan vidta för att följa upp personer som rest till Sverige från konfliktområden, om personer säger att de inte vill delta i samtalen med Säpo. Vad det är för slags åtgärder vill hon inte gå in på.

Av de 300 personer som rest till Irak eller Syrien och anslutit sig till IS sedan 2012, har cirka hälften nu återvänt till Sverige.

LÄS MER: Experten: Stor våldsrisk bland IS-återvändare

Hur många samtal har Säpo haft med de här personerna?

– Vi redovisar inte någon sådan statistik, vi kan inte gå in våra arbetsmetoder, men vi följer upp dem som återvänt, säger Sofia Hellqvist. 

Fler väntas återvända

Resandet till länder som Syrien och Irak har avtagit sedan 2016 i och med kriminaliseringen av så kallade terrorresor. Men på grund av att det så kallade kalifatet har fallit förväntas fler islamister nu återvända till Sverige, enligt Säpo.

Myndigheten har en nära samverkan med polisen och delar information på individnivå om just de återvändande personerna – där Säpo utreder misstänkta terrorbrott och polisen utreder misstänkta krigsbrott.

– Det här handlar om individer och det är inte en homogen grupp, vilket innebär att man inte kan säga att en sak gäller för alla. Vi bedömer de här personerna som individer, säger Sofia Hellqvist.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om terrorhot Säpo