Säpochefen Anders Thornberg på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.
Säpochefen Anders Thornberg på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.
Politik TT

Politiker löper i valet i höst en större risk än inför förra valet att utsättas för hot och våld, enligt Säpo.

Myndighetens chef bedömer även att det finns risk för påverkan från främmande makt.

En starkt bidragande orsak till att hot och våld mot politiker kan bli vanligare är att debatten blivit mer polariserad och hätsk, enligt Säpochefen Anders Thornberg.

Det innebär en ökad sannolikhet för hot och våld mot den som är politisk aktiv, säger Thornberg till TT och tillägger att tonläget i sociala medier är hårdare.

Thornberg deltar i Folk och försvars rikskonferens i Sälen där tisdagens tema är skydd av demokratin. Säpo och polisen har förberett sig sedan 2016 för att klara ordning och förhållanden så att valet den 9 september kan genomföras utan störningar av olika slag.

En typ av störning är fysiska hot mot politiker.

Ger ut handbok

Säpo ger nu ut en ny upplaga av en handbok i personlig säkerhet, som tagits fram i samarbete med flera andra myndigheter. Handboken ska bland annat skickas till omkring 50 000 politiker på olika nivåer. Boken ger dem tips och råd hur de kan tänka kring personlig säkerhet för att de inte ska behöva känna sig otrygga. Det går att vidta åtgärder på egen hand, utöver det skydd och stöd som är polisens ansvar.

Vi är måna om att det vara både faktisk trygghet, men också en upplevd trygghet för politikerna. Man ska kunna ha ett öppet klimat, våga säga vad man tycker kunna driva sin valrörelse på ett säkert sätt, säger Anders Thornberg.

En annan typ av hot kan komma utifrån. Försök av främmande makt att påverka och störa valet, i stil med vad som setts i USA och Frankrike.

Chansar inte

Vi chansar inte, vi har tagit höjd för att vi ska kunna hantera sådana här frågor om de dyker upp, försäkrar Säpochefen.

Han beskriver det svenska valsystemet som "robust" eftersom det är manuellt och decentraliserat.

Men vi har ändå jobbat med valmyndigheten och andra som har betydelse för valet. Om det skulle inträffa en attack ska vi ha beredskap.

I en valrörelse kan det också handla om att bemöta falsk eller förvanskad information. Men det kan vara en balansgång för dem, som Säpo, som har till uppgift att se till att saker går rätt till.

Man får också vara försiktig. I en valrörelse ska man ju utbyta tankar och åsikter och det är inte brottsligt att tycka olika saker, säger Thornberg.
Säpochefen Anders Thornberg på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.
Säpochefen Anders Thornberg på Rikskonferensen Folk och Försvar i Sälen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik