Årets Metro Photo Challenge öppnade samma dag som FN höll sitt klimatmöte och har låtit organisationen få en av kategorierna för att uppmärksamma klimatfrågan - "My green city". För det är som initiativtagarna på Metro Chile säger:
– MPC har alltid varit mer än bara en fototävling

Den sista av årets tre teman i Metro Photo Challenge är ”My green city” och ska förhoppningsvis inspirera fotograferna att fokusera på miljö- och klimatfrågor. Det var efter att Metro Chile tagit initiativet till ett globalt samarbete med FN som de gemensamt kom fram till att organisationen skulle få ha en egen kategori i årets tävling. För att markera detta drog hela tävlingen igång 23 september, samma dag som FN:s stora klimatmöte.
- Det var ett enkelt beslut för båda organisationerna. Metro Photo Challenge är en av världens största fototävlingar, om inte den största, och en mäktig plattform för att få ut budskap om olika ämnen. Och FN ville väcka uppmärksamhet för klimatfrågorna. Det är ett av deras huvudmål i år, säger José Tomás Jamarillo, global marketing coordinator på Metro Chile.


Ömsesidig entusiasm fick samarbetet att flyta smidigt, säger han, och redan efter ett par möten var konceptet klart.
- MPC har alltid varit mer än bara en fototävling, det är och har varit ett event för att uppmärksamma saker som rör oss alla i samhället. Det är förmodligen också en av anledningarna till att tävlingen blivit så stor, säger José Tomás Jamarillo.


Partnerskapet med FN har givit människor runtom i världen en unik möjlighet att delta i både en tävling och ett initiativ att bidra till positiv förändring. ”För att citera FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är klimatförändringen inte ett problem någonstans långt borta i framtiden – den pågår just nu och har reella konsekvenser. Men det finns förändring i luften och Metros beslut att låta den tionde tävlingen föra klimatets talan är ett tecken på det”, har chefen för FN:s informationscenter i Bryssel Afsané Bassir-Pour tidigare sagt i ett uttalande.
- FN är involverade i hela processen och kommer att ha en viktig roll vid prisutdelningen till de globala vinnarna i New York 5 december, säger José Tomás Jamarillo.
- Men kom ihåg att det fortfarande finns tid att vara med och tävla. Ända fram till 18 november. New York väntar på sina vinnare.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset