Flugor i maten kan vara riktigt äckligt.
Flugor i maten kan vara riktigt äckligt.

Sommaren är högsäsong för flugor. Troligtvis har du ätit fler än en jordgubbe som de flygande krypen satt sina håriga ben på i år. Men hur äcklig blir maten egentligen av insekterna?

– Den kan vara äcklig, flugor kan vara smittspridare. Husflugan och spyflugan kan vara på kadaver eller avföring och sedan på maten, säger Peter Nielsen, biolog vid Göteborgs naturhistoriska museum.

LÄS MER: Så länge kan du spara din matlåda 

På sommaren älskar många att sitta ute och äta. Men det gör att flugorna får fri tillgång till maten på tallriken. Och det faktum att insekterna först springer runt i avföring och därefter i din taco är inte det värsta.

– Det är ännu värre, det handlar om hur de äter. De stöter upp magvätska som löser upp maten och sedan sörplar de upp det igen. Men de får inte alltid med sig allting, säger Peter Nielsen.

LÄS MER: Expertens råd: Åtta livsmedel du inte bör förvara i ditt kylskåp 

Flugornas sugsnabel använder de för att släppa ut en droppe magvätska på maten. Den löser upp maten till flytande form, som flugan därefter kan suga i sig.

– Så kan de ha gjort på en hundbajs innan, och så kommer de till en smörgås senare och stöter upp samma sak.

Trots att flugans usla matskick är både äckligt och innebär en smittorisk så finns det ingen större risk att drabbas av magsjuka för en vanlig familj, enligt Peter Nielsen, så länge flugan viftas bort. Den stora risken uppstår i större kök och utserveringar där flugor har mer tid på sig.

LÄS MER: Forskare: Därför smakar koriander illa för vissa

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Djur