Kommersiella mensskydd är långt ifrån en självklarhet.
Kommersiella mensskydd är långt ifrån en självklarhet.

Tycker du att det är jobbigt att ha mens? Tänk dig då att inte ha tillgång till en toalett under den här perioden. Det är en verklighet för över en miljard personer i världen.

Mens är en stor del av de flesta kvinnors vardag – under sin livstid har en livmoderbärare mens i ungefär sju till åtta år. Trots det finns det fortfarande seglivade myter och tabu kring mens.

– Skambeläggandet och stigmatiseringen är global och finns överallt, men det får andra konsekvenser när det kombineras med fattigdom, säger Anna Dahlqvist, journalist och författare av boken “Bara lite blod”.

Över en miljard kvinnor saknar tillgång till toaletter när de har mens, enligt Water aid. De allra flesta, 88 procent, har inte möjlighet att använda kommersiella mensskydd. Att leva i ett samhälle där mens ses som någonting skamfyllt samtidigt som man inte har tillgång till tamponger, bindor, menskopp och/eller toaletter får konsekvenser.

– Det är viktigt att ha de här materiella förutsättningarna just för att du absolut inte får bli avslöjad med mens eftersom det  finns stigmatisering och ett skambeläggande kring det. Det gör att du kanske inte kan gå till jobbet, skolan eller ens har möjlighet att gå utanför ditt hem, säger Anna Dahlqvist och fortsätter:

– De flickor som påverkas så påtagligt i sin skolgång kan inte tillgodose sig utbildningen på samma sätt som den som inte har mens. De får inte samma förutsättningar. Förutom att det i sig är en orättvisa och ett tecken på ojämställdhet så minskar chansen att du går ut skolan. Då minskar chansen att du kommer att få ett jobb och kan försörja dig.

Att inte ha förutsättningar för att hantera sin mens kan också påverka ditt mående.

– Det påverkar självkänslan om man går runt och är orolig för att ens kropp på något sätt ska förråda en hela tiden och att leva i en föreställning att ens kropp är äcklig. Att det är någonting fel på en. Det påverkar såklart synen på en själv och den egna kroppen, och det tror jag att den gör för alla som har mens, säger Anna Dahlqvist.

Vad tror du att man kan göra för att få bort stigmatiseringen?

– Det är ett gediget jobb, men man har ändå börjat med det på en global nivå. Man har börjat prata om mens som en fråga inom fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter. Men som det är nu så kan makthavare inte säga ordet mens. Vi måste komma dit så att man kan prata om det för att avstigmatisera och göra sig av med skammen. Det är inte så att alla måste prata om sin mens på en individnivå, men på en samhällsnivå måste man kunna det. Man borde se det som en politisk fråga.  Samhället måste ge förutsättningarna. Bryter man tystnaden bryter man också skammen.

 

Mens i siffror

  • 800 miljoner personer i världen har mens just nu (ungefär).
  • 1 miljard saknar tillgång till toalett när de har mens.
  • 88 % av alla menstruerare i världen använder inte tamponger, bindor eller menskoppar, alltså kommersiella mensskydd. I stället används till exempel trasor, gräs och tidningspapper, vilket innebär en infektionsrisk.
  • 70 % av alla flickor i Indien hade ingen aning om vad som hände första gången de fick mens. Tabun kring mens gör att många flickor och kvinnor inte får någon utbildning om vad det är eller hur man bör hantera sin mens.
  • 50 % av flickorna i Iran tror att mens är en sjukdom.
  • 1/10 flickor i Afrika söder om Sahara stannar hemma från skolan när hon har mens (uppskattningsvis).

 WaterAid

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mens