Att inte röra på sig kan leda till minskade hjärnvolymer visar ny amerikansk studie. 
Att inte röra på sig kan leda till minskade hjärnvolymer visar ny amerikansk studie. 

Stillasittande liv ger oss inte bara sämre kondition och svaga muskler. Det påverkar även hjärnan negativt visar studie. ”Lägger man ihop alla resultat som är kopplat till träning så är det solklart. Fysisk aktivitet leder till starkare hjärna”, säger överläkare Anders Hansen till SVT Nyheter.

Att röra på sig regelbundet har många hälsofördelar. Nu visar en amerikansk studie att även hjärnans storlek påverkas av våra träningsvanor, rapporterar SVT Nyheter.

Amerikanska forskare har följt över 1500 personer under 20 års tid och kartlagt deras kondition och hjärnstorlek. Studien som publicerats i tidskriften Journal of Neurology, visade att de personer som inte motionerade när de var i 40-årsåldern och som dessutom hade dålig kondition hade mindre hjärnor vid studiens slut.

►LÄS MER: Experterna: Det här händer i din kropp när du slutar träna

Personerna i studien fick genomföra ett konditionstest där de sprang på ett löpband samtidigt som forskarna mätte deras syreupptagningsförmåga samt hur lång tid varje person orkade springa. En magnetkameraundersökning gjordes även på testpersonernas hjärnor.

20 år senare gjordes samma mätningar, dock uteslöts de personer som under tiden utvecklat sjukdomar. De personer som presterat sämst på konditionstester och som dessutom hade högt blodtryck hade också minskade hjärnvolymer. 

– Resultaten visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger Anders Hansen, överläkare inom psykiatri och som specialiserat sig på hur träning påverkar vår hälsa till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Här är felen du gör på gymmet

Forskarna har genom resultatet kunnat koppla minskade hjärnvolymer till att man tidigare levt ett stillasittande liv. Ju äldre vi blir desto mer krymper våra hjärnor vilket ofta resulterar att man drabbas av demenssjukdomar som Alzheimers.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa