4 av 10 svenskar har svårt att hålla reda på sina abonnemang, och många vet inte ens vad de betalar för sina prenumerationer, enligt en ny Sifoundersökning. Metro har pratat en konsumentutredare som hjälper dig få ordning i kaoset.

Prenumerationer på streamingtjänster för film och musik, mobilabonnemang, tidningar och tv. De svenska hushållen har mycket att hålla reda på, och en färsk undersökning visar att många inte ens vet vad de betalar för allt.

Nära 40 procent av svenskarna tycker att det är jobbigt att hålla reda på alla prenumerationer och abonnemang de tecknat, vilket resulterar i onödig stress. Det visar en ny Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Swedbank.

I undersökning framkommer att 80 procent av alla som tillfrågats har uppemot 10 olika abonnemangstjänster, och att 15 procent har fler än så.

Hur gör man då enklast för att hålla reda på allt?

Metro har pratat med en utredare på konsumentverket för att ta reda på hur man enklast skapar ordning i kaoset.

– Förr hade hushållet ett elavtal, ett telefonavtal och betalade TV-licens. En tidningsprenumeration kanske också fanns, liksom försäkring. Idag har vi elavtal, flera olika mobiltelefonabonnemang, eventuellt ett telefonabonnemang, abonnemang för TV-kanaler, filmer, bredband, musik, böcker, olika tidskrifter på nätet, tidningsprenumeration, gymavtal, försäkringar.  Ju fler tjänster vi har desto fler abonnemangsavtal att hålla reda på, säger Margareta Lindberg, utredare på konsumentverket.

Läs mer: Billigt presentkort kan vara dyrt abonnemang

Det viktigaste är att ta sig tid för att lägga upp en klassisk budget, menar hon.

– Vi lägger flera minuter per dag på att borsta tänderna för att förebygga problem. Det borde vi göra med vår ekonomi också. Det kan vara en Excelmall där man fyller i kostnaden månad för månad för varje avtal och vilka slutdatum de har, säger Margereta Lindberg.

Det är framförallt kostnaderna för media som ökat kraftigt i de svenska hushållen. De senaste fem åren har Konsumentverkets beräkningar för vad en rimlig mediekostnad för en familj på fem personer är höjts från 830 kronor till 1430 kronor – per månad. Där ingår fast telefon, dagstidning, tv-abonnemang, bredband, musik-filmtjänster, abonnemang för dataspel, spelkonsol, en surfplatta, två bärbara datorer plus lite skriv-/kontorsmaterial. Men för många svävar kostnaderna i väg mer än så, med olika tilläggspaket för sport och dylikt.

Läs mer: Här är företagen som är svartlistade

Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att gå ihop med familj eller vänner, och dela på tjänster som man inte behöver tillgång till hela tiden. Flera mobilabonnemang har dessutom familjedeals där telefoner, surfplattor och tillhörande surf komineras i en reducerad familjepott. Men här gäller det att vara på sin vakt.

– Konsumentverket har under en längre tid har haft problem med att konsumenter fastnar i telefonabonnemang via telefonförsäljning som de egentligen inte vill ha och som är svåra att ta sig ur.

Ett råd inför att teckna abonnemang är att se efter i sin budget vilken kostnad man har råd med varje månad samt att undersöka avtalsvillkoren så noga som möjligt, i stället för att lockas in i något av en påstridig försäljare.

–Man bör tänka på att även om mobiltelefonen går sönder måste du betala varje månad i kanske två år om avtalet så säger. Ta hjälp av oberoende experter som inte har något att vinna på att lura dig.

 

Konsumentverkets budgetrekommendationer

För löpande prenumerationer och abonnemang på media (familj på fem personer)

Dagstidning: 318 kr
Telefonabonnemang (fast): 169 kr
TV-licens: 197 kr
Bredband: 439 kr
Streaming – film/serier 80 kr
Streaming – musik 150 kr
Tv-spel – 20-100 kronor i månaden beroende på barnens ålder. 20 kronor för små barn och 80-100 för 11-17-åringar.

Totalt: Ca 1420 kronor.

Mobilkostnader för hushåll med två vuxna och tre barn:  990 kr

Oberoende experthjälp:

  • Telekområdgivarna
  • Konsumenternas bank- och finansbyrå
  • Konsumenternas försäkringsbyrå
  • Energimarknadsbyrån

Källa: Konsumentverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset