För många innebär nyår och jul stora omkostnader, vilket innebär att många har ont om pengar när januari anländer. Metro har sammanställt tips för hur du kan leva lite extra snålt den här månaden.

När december går över till januari är det många hushåll som känner att ekonomin börjar att knipa till. Julklappar, resor och nyårsfirandet innebär ofta stora kostnader, kostnader som får många att behöva spara på sina utgifter i januari. 

► LÄS MER:  Amorteringskrav på bolån införs – det här innebär det
 
 
Linnéa Aguero är pressansvarig på Blocket och berättar att det är särskilt populärt att sälja hemelektronik under januari.
 
– Det är en stor skillnad mellan en begnanad slips och en begagnad iphone, det genererar mer sedlar än i princip någon annan kategori och det inte är vitvaror och det är ett snabbt sätt att tjäna pengar på, säger hon.
 
Enligt Ingela Gabrielsson som är privatekonom på Nordea bör man försöka utnyttja mat som finns i frysen och undvika att äta ute. Enligt henne kan dessutom många inköp skjutas upp även om det är rea, eftersom erbjudanden ofta kommer igen. Men det viktigaste är förstås att planera innan.
 
– December är en dyr månad från första till sista dagen, och lönen betalas ofta ut före jul. Det är därför viktigt att man ser till att alla fasta kostnader är betalda innan jul. 
 
Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och menar även han att hemlagad mat är ett säkert tips för att få ned hushållskostnaderna, men också att i ett nödläge sälja sina prylar via tjänster som Blocket eller Tradera. Han menar dock att det bästa sättet ändå är att planera innan krisen kommer. 
 
– Alla kan sätta sig ned med papper och penna i september-oktober. Då är det bara att sätta sig ned och tänka ”Hur mycket ska jag lägga ned på julklappar, vad kostar det?”. 
 
Enligt Arturo Arques har de flesta hushåll hygglig disciplin, men att varje hushåll som hamnar i en krissituation är ett för mycket. Han betonar vikten av att försöka skaffa sig en buffert på runt 2-3 månadslöner som man sedan kan ta av i krissituationer. SMS-lån varnar han starkt för.
 
– Man ska ha respekt för människor som hamnar i den situationen, för det är inte alltid av egen förskyllan. Många hushåll lever under små marginaler och då är det lätt att hamna i klistret, det finns det bara en lösning på lång sikt, att lära sig planera, ha disciplin och att över tid bygga upp en sparbudget.

► LÄS MER: Skriv en budget och spara tusenlappar

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

 Källor: Konsumentverket, Ingela Gabrielsson, Arturo Arques.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi