Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap.
Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap.

Lagen som förbjuder tvångsäktenskap trädde i kraft i juli 2014, men hittills har inget fall lett till åtal. Metro har frågat alla riksdagspartier hur de arbetar för att förhindra att barn blir bortgifta mot sin vilja. "Att själv få bestämma vem man ska gifta sig med ska vara en självklarhet. För dem som drabbas av tvångsäktenskap är det ett ingrepp både när det gäller friheten och i rätten att bestämma sin egen framtid", säger Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet.

Den 1 juli 2014 började lagen som förbjuder äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa att gälla i Sverige. Det innebär också att medhjälp till äktenskapligt tvång är straffbart.

►LÄS MER: Allt fler gifta barn kommer till Sverige 

Den som döms för äktenskapstvång riskerar upp till fyra års fängelse, men hittills har ingen åtalats för ett sådant brott – trots att ett 50-tal fall har utretts, enligt Åklagarmyndigheten.

– Det är oroväckande att inga åtal har väckts trots att lagen funnits i snart två år. Därför har Åklagarmyndigheten fått i uppdrag att gå till botten med varför det ser ut så trots att det kommit in ett stort antal anmälningar och de ska presentera sina slutsatser den 23 juni i år. Ingen ska behöva gifta sig mot sin vilja och så sent som i maj i år antog riksdagen ytterligare en lagskärpning som gör det möjligt för polis och åklagare att ingripa ännu tidigare i fall där de misstänker tvångsäktenskap. Men då måste anmälningar och utredningar leda till åtal och därför är Åklagarmyndighetens kartläggning så viktig, säger  justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Metro har frågat riksdagspartierna hur de arbetar för att förhindra barnäktenskap. Flera av partierna kan tänka sig att införa ytterligare åtgärder för att stärka skyddet för de barn som utsätts för eller riskerar att hamna i tvångsäktenskap.

►LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: ”Vi får inte vara fega i Sverige”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset