I valtider gäller det att se upp för fejkprofiler som sprider propaganda och vilseledande information. Här är fyra tips för att skilja på vanliga profiler och fejkprofiler på sociala medier.

 

Den 9 september är det val i Sverige. Och risken finns att svenskar kommer utsättas för koordinerade påverkanskampanjer i syfte att påverka valet, det menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

LÄS MER: Fejkprofil med massmördarbild stal Saras hundbild: ”Helt vidrigt”

Ett verktyg för att sprida vilseledande information och propaganda är fejkprofiler på till exempel Facebook eller Twitter. Under det franska valet ska ryska säkerhetstjänsten ha använt sig av fejkprofiler för att spionera på Emmanuel Macrons medarbetare, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Här är fyra tips från journalisten My Vingren för att avslöja fejkprofiler.

1. Granska informationen

Kolla om det finns en person som stämmer in på namnet, födelsedatumet och hemstaden som uppges i profilens information. Det kan du göra med någon av alla personsökstjänster på nätet.

LÄS MER: Fejkprofiler marknadsför 19-kronorsskor – det här kostar de egentligen

Titta också på era gemensamma vänner. Om ni har fyra gemensamma vänner som alla kommer från olika grupper (en är en arbetskamrat, medan en annan är en släkting och så vidare) kanske du aldrig har träffat personen bakom profilen.

2. Granska inläggen på profilen

Delar personen många länkar från sidor du aldrig hört talats om som påstår att de har ett stort avslöjande eller information om en konspiration? Då bör du vara misstänksam.

LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar

3. Granska profilbilden

Är profilbilden stulen? Det är enkelt att kolla genom en omvänd bildsökning med till exempel Google eller Tineye.

4. Fråga

Du kan alltid fråga profilen vem den är. Det är ändå det enklaste.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fejkprofiler