Man kan tacka nej på ett ärligt och schysst sätt utan att såra, enligt relationsexperten Charlotte Sander.
Man kan tacka nej på ett ärligt och schysst sätt utan att såra, enligt relationsexperten Charlotte Sander.

Ibland kan det vara svårt att tacka nej till en dejt. Men enligt relationsexperten Charlotte Sander finns det ett snyggt och smidigt sätt att göra det på.

Om man har varit på dejt med någon som hör av sig och vill träffas igen, och man själv inte vill det, vad gör man då?

– Jag tror på ärlighet i möjligaste mån utan att vara klumpig. Någonstans så har man känt att någonting inte stämde under dejten, och man ska försöka vara så nära den känslan som möjligt, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut på relationsexperten.se och relationsexpert hos bland annat Elitsinglar.

► LÄS MER: Nya dejtingmetoden: Lukta dig till en partner 

Enligt henne ska man försöka vara trevlig, ärlig och glad  mot den personen som hör av sig för att ses igen. Man kan även lyfta en del positiva egenskaper hos den personen för att avböja på ett schysstare sätt.

– Man är ganska känslig när man dejtar, blir man sårad så kan det sätta framtida spår. Du kan säga ”Tack för att du ringer igen, men för mig kändes det inte riktigt att det klickade 100 procent”.

Vad ska man göra om det redan under dejten inte känns rätt?

– Man kan inte gå därifrån, du har ju koll på vad du känner eftersom att du har haft tid att tänka, men den andra personen skulle inte förstå någonting om du reser dig upp och går, förklarar Charlotte Sander.

Istället ska man sitta kvar och avrunda tills det är läge, man behöver exempelvis inte hänga med ut efter middagen enligt relationsexperten.

► LÄS MER: Så maxar du dina chanser på Tinder

En annan anledning till att stanna kvar på dejten är att man kanske ändrar sin uppfattning av personen.

– Många har ju checkboxar för hur en partner ska vara och se ut. Men ger vi varandra lite mer tid och tar checkboxen lite mer med en klackspark, så kanske man ändra sig, säger hon och fortsätter:

– Det kanske är en livs kärlek som man ratar bara för att han inte är tillräckligt lång.

Men om du är den som blir nekad är det viktigt att du accepterar ett nej utan att fortsätta tjata, menar hon.

– Tänk att det var lika bra, om den andra personen känner så är det ingen bra matchning. Man måste acceptera ett nej och söka vidare. Det finns även professionell hjälp om man tycker att det är svårt, säger Charlotte Sander.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset