Eluttag är bara en av alla saker i hemmet som kan vara farliga för små nyfikna barn.
Eluttag är bara en av alla saker i hemmet som kan vara farliga för små nyfikna barn.

När ditt barn börjar utforska världen genom att krypa, klättra, gå och stå gäller det att barnsäkra hemmet. Här ger barnsäkerhetsexperten Anna Strandberg sina bästa tips på hur ditt barn undviker skador.

De allra vanligaste olyckorna i hemmet är fallolyckor, där barnen faller från en låg höjd, ofta lägre än en meter, enligt Anna Strandberg, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

– Det är vanligt att de ramlar ner från soffor och sängar eller faller i trappor, säger hon.

LÄS MER: Två barn krossades – Ikea varnar för dödsbyrån i ny film

Vissa barnprodukter är förenade med högre risker. Det kan vara skötbord, gåstolar eller höga barnstolar. Det är också vanligt att barnen bränner sig, enligt Anna Strandberg.

– Det kan vara heta kaffekoppar eller att de drar ner saker över sig så som vattenkokaren, eller att de drar i en duk som det står något varmt på.

LÄS MER: Första hjälpen för föräldrar

Vanligaste dödsolyckan för små barn är drunkning. I hemmet gäller det till exempel badkar eller en pool som saknar skydd. Barnsäkerhetsexperten uppmanar föräldrar att aldrig lämna sitt barn ensamt när de badar.

– Det är väldigt viktigt att hålla koll på dem. Det behöver inte vara en pool eller ett badkar utan ett barn kan lika gärna drunkna i en vattenpöl. De har inte den reflexen att de ska vända upp huvudet för att få luft, säger Anna Strandberg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset