Baconfett, glasballonger och sifonbryggare. Vill du vara kung i baren i höst gäller det tänka utanför boxen. Cocktails är mer populärt än någonsin. Här är höstens allra trendigaste drinkar.

Varför är det så populärt med drinkar just nu?

– Statusen för bartenderyrket har höjts. Under de senaste åren har yrket börjat lyftas fram som ett både kreativt och krävande hantverk, inte minst i cocktailmetropoler som New York och London. Vi märker även det ökade intresset i det dagliga arbetet, konsumenterna har blivit fler och mer vetgiriga, säger Andreas Näslund som varit med och öppnat barer och restauranger som ”Brasserie Godot”, ”Kungsholmen” och ”Bar 101”.

Vad är det allra trendigaste i drinkvärlden i höst? 

– Att steka ut fettet ur exempelvis bacon och sedan blanda detta i en flaska sprit har blivit trendigt. Stockholmskrogen Svartengrens serverade redan i vintras en drink gjord på äppelcider, vodka, äggvita och fettet från en bit entrecote. 

– Stek ut fettet ur fem bitar bacon och blanda med en flaska Auchentoshan. Rör runt och ställ in i frysen. När blandningen stelnat lyfter du ut det överblivna fettet och silar resterande vätska genom ett kaffefilter för att få bort restprodukter, säger bartendern Joel Katzenstein, som arbetat på bland annat ”Kungsholmen” och New York-barerna ”Milk & Honey” och ”Little Branch”.

Vad ska man mer göra i höst om man vill imponera på sina vänner? 

– Det finns många som kan göra bra drinkar i dag, tricket är därför att försöka vara nyskapande. Att jobba med häftiga glas eller att använda gedigen is på ett nytt sätt är två exempel, säger Andreas Näslund. 

Joel Katzenstein förklarar hur man gör en isboll. 

– Häng vattenfyllda vattenballonger i frysen. När de frusit till sig någon centimeter från utsidan gör du ett hål som vattnet kan rinna ut ur. Fyll sedan upp iskulan med Jameson. Lägg kulan i frysen igen och servera sedan med tesked att knäcka bollen med.

Det har också blivit populärt att använda en sifon?  

– Den fungerar som en avancerad kaffepress. De torra ingredienserna läggs i den övre delen medan vätskorna hälls i den nedre delen, sedan är det bara att experimentera, säger Andreas Näslund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend