När Metro startade i Frankrike protesterade de lokala fackföreningarna genom att bland annat slänga hundratusentals tidningar i floden Seine och över Paris gator.
När Metro startade i Frankrike protesterade de lokala fackföreningarna genom att bland annat slänga hundratusentals tidningar i floden Seine och över Paris gator.

Du läser just nu inte bara Sveriges – utan världens – största dagstidning. Här är historien om hur Metro blev världens mest lästa tidning.

 

Den 17 maj 2011 tog Lady Gaga över som gästredaktör för Metro.
 

I oktober 2012 avslöjade Metros reporter Peter Lindholm att Ikea retuscherade bort kvinnor ur sin katalog i Saudiarabien. 
 

Mångårige Metromedarbetaren Leif Oldenburg skrev 2013 en artikel som fick genomslag ända till påven.
 

Privat
Jakob Söderbaum, utanför Metro- politan Hotel i  Toronto, där Metro startade en tidning på en vecka.
 

Metro Ryssland
Metros lokalredaktion i ryska Tjeljabinsk drabbades i februari 2013 av ett  meteoritnedslag. 
 

I mitten av april 2002 slår Metro upp portarna i Hongkong och får namnet Metropolis Daily. Redan efter en månad har tidningen 627 000 dagliga läsare.

Bara två år efter den svenska premiären 1995 fanns Metro även i utlandet, i Tjeckiens huvudstad Prag. Men det var först i början av 2000-talet som den globala expansionen tog fart på riktigt. I boken ”Metro – Konsten att skapa sig fiender över hela världen” berättar Metros tidigare chefredaktör Sakari Pitkänen om hur det tog en vecka att starta Kanadas största tidning, sommaren år 2000.

– Hi, Sakari, it’s Jens. I want you to go to Toronto. We need to start a newspaper.

– Visst. När ska den komma ut?

– Nästa torsdag.

– Hmm, det är om en vecka.

– Ja, är det ett problem?

Replikskiftet mellan Sakari Pitkänen och Jens Torpe, vd för Metro International inledde en veckas intensivt arbete. Svenska reportrar och redigerare flögs till en hotellsvit i Toronto. I brist på en riktig redaktionslokal valdes det hotell som hade bäst internetuppkoppling. Till sviten köptes så många datorer som Metro Torontos vd:s kreditkort hade täckning för.

►LÄS MER: Så blev Metro störst i Sverige

Två lokala frilansreportrar rekryterades i hast. När de dök upp på hotellet visade de sig vara två 70-åriga pensionerade journalister. Från hotellet producerades sedan nyheter och tidningssidor i rasande takt. Den 29 juni fanns det första numret av Metro Toronto i tidningskiosker i tunnelbanan. Samma dag som konkurrerande Torstar släppte första numret av nya gratistidningen Today. Metro hade blivit klara i tid.

1,5 miljoner läser Metro i Kanade varje dag, vilket gör det till landets största tidning. Men exemplet är bara en av flera utlandslanseringar som Metro genomfört under de senaste 20 åren. Alla har inte gått lika fort – men de har haft sin egen dramatik. När tidningen kom till Brasilien fick redaktionen hyra en tom lokal hos ett bussbolag i Rio de Janeiro.

– Det låg bredvid en favela. Då och då öppnade folk därifrån eld med maskingevär mot vårt kontor. Jag tvingades köpa in dyra, skottsäkra plåtar för att täcka fönstren. Vi konstruerade ett skydd av plåtarna så personalen kunde gå mellan kontoret och sina bilar utan att träffas av kulorna. Det tyckte den lokala personalen var lite väl skandinaviskt, de tyckte att det räckte med att springa i sicksack, säger Won-Suck Song, som ansvarade för lanseringen.

►LÄS MER: Så ser framtiden ut för 20-åringen Metro

I Ryssland drabbades en lokalredaktion i Tjeljabinsk av meteoritnedslag i februari 2013. En kvinnlig medarbetare träffades av glassplitter när meteoriten slog ner. Hon klarade sig med lindriga skador.

I Frankrike blev Metroutdelarna nerslagna, och hundratusentals tidningar slängdes i floden Seine och över Paris gator när tidningen lanserades i februari 2002. Anledningen var att de lokala fackföreningarna protesterade. Trots att tidningen fortsatte ges ut löste sig inte situationen helt förrän den 1 april när Metro kom överens med facket.

►LÄS MER: Meteoriten har slagit ner i Metros ryska redaktion

– Det blev ju en fantastisk marknadsföringskampanj betald av våra motståndare. Jag tror inte att det fanns en enda fransman som inte hade hört tals om Metro i februari 2002, säger Pelle Törnberg, tidigare vd för Metro International.

I dag finns Metro i 124 städer i 22 länder och har nära 20 miljoner läsare varje dag.

Fotnot: Alla citat och uppgifter är hämtade ur boken: ”Metro – Konsten att skaffa sig fiender över hela världen” från AB Olaga / Ordupplaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset