Björn Hedensjö om sociala situationer.

Föreställ dig att du behöver vara i ett rum fullt av viktiga människor iförd en t-shirt prydd med den alla töntigaste artist du kan tänka dig. Exakt det fick de stackars försökspersonerna i ett klassiskt psykologiskt experiment göra. Dessa fick gissa sig till hur många som skulle notera den töntiga tröjan, med ett tryck föreställande Barry Manilow – en vid den här tidpunkten storsäljande men samtidigt ohyggligt ocreddig artist. Det visade sig att försökspersonerna grovt överskattade hur många som skulle lägga märke till motivet.

Snittgissningen var 50 procent, i själva verket var det bara 25 procent som sedan kunde identifiera trycket på tröjan. Spotlight-effekten kallas det fenomen som illustrerades i den här studien, och det är helt enkelt vår tendens att överskatta hur mycket andra lägger märke till oss i sociala situationer. Just överdriven självmedvetenhet i mötet med andra är något som särskilt utmärker den del av befolkningen som lätt drabbas av ångest inför sociala situationer. Och det är många. Ungefär en tredjedel av svenskarna tycker att det är obehagligt att prata inför publik. Någonstans runt 13 procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av social fobi, där rädslan för socialt utmanande situationer är så stark att den blir ett allvarligt hinder i vardagslivet – och i yrkeslivet.

►LÄS MER: De som alltid är försenade tycker deras tid är mer värd

De flesta arbetsplatser och karriärvägar innehåller nämligen gott om mardrömsscenarion för socialfobiker, som att behöva tala inför grupper. Det finns gott om smarta människor som känner så stark olust inför detta att de hellre avstår toppjobbet. De goda nyheterna här är att det finns väldigt framgångsrik psykologisk KBT-behandling där de allra flesta blir av med sina problem (en sämre nyhet är att långt ifrån alla drabbade får tillgång till rätt behandling).

En nyckel till en lyckad behandling är att gradvis utsätta sig för just de sociala situationer som väcker obehag. Då lär vi oss att vi oftast klarar situationer i strålkastarljuset bättre än vi tror – och att strålkastaren inte ens lyser särskilt starkt på oss.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Jobb