Silverfisken kan klara sig utan mat i upp till tre månader och lägger 200 ägg åt gången.
Silverfisken kan klara sig utan mat i upp till tre månader och lägger 200 ägg åt gången.

Silverfisken är en av våra vanligaste insekter i framför allt i badrummet. De älskar att kalasa på våra avloppslagringar och gamla tapetrester, men det finns gott om sätt att bli av med dem.

Vad är en silverfisk?

Silverfiskar är enligt skadedjursbekämpningsföretaget Anticimex bland de vanligaste insekterna inomhus i Sverige. Silverfiskarna trivs bra där det är varmt och fuktigt, exempelvis i kök och badrum. Det finns omkring 370 arter av silverfisk i världen, varav tre stycken finns inomhuslevande i Sverige, den vanliga silverfisken, den långsprötade silverfisken och ugnssmygen. Silverfiskarna äter främst avlagringar under avloppsventiler men favoritmaten är stärkelserik föda som till exempel tapetrester eller tyg. Silverfisken är mycket ljusskygg och kommer fram först när det blir mörkt. Silverfisken blir normalt 10–15 millimeter lång, den långsprötade 10–18 millimeter och de lever i två till fyra år.

LÄS MER: Så skyddar du vinterkläderna från skadedjuren

Hur kommer silverfiskarna in?

En vanlig missuppfattning är att silverfiskarna tar sig in i bostaden genom avloppsledningarna eftersom de ofta ses kring avloppen, golvbrunnar eller i handfat. Detta stämmer inte. I de allra flesta fall tar sig silverfisken in genom att följa med varor vi själva tar med oss in i våra hem och söker sig sedan därifrån vidare till fuktiga delar av hemmet, till exempel badrummet, där de gömmer sig. De kan också ta sig in genom att följa rörledningar på utsidan av rören.

Hur blir jag av med silverfiskarna?

  • Det går att förebygga att silverfiskarna flyttar in i din bostad, främst genom att hålla rent och torrt  i de fuktiga områden där de trivs. Genom att göra det minskar du deras tillgång på mat och de kommer då inte att trivas.
  • Se till att täta springor och sprickor i exempelvis badrummet, där silverfiskarna annars trivs.
  • Låt inte stärkelserika saker som böcker, papper eller kläder ligga framme på golvet under längre perioder.
  • Så kallade insektsdosor som lockar till sig silverfiskarna med bete och som sedan hindrar dem från att komma ut igen går att köpa hos exempelvis Anticimex.
  • Det finns också fällor med rödceder som lockar till sig hannarna som tror att de ska hitta honor i fällan men i stället fastnar i klister. Då blir det färre hanar kvar för de återstående honorna att para sig med och populationen minskar snabbt.
  • Det finns även olika huskurer som kan hjälpa mot objudna silverfiskar, till exempel rödcederolja eller ättika som sprayas eller topsas längs med lister och vars doft silverfiskarna inte tycker om.

Är silverfiskar farliga?

Silverfiskarna ser inte särskilt trevliga ut, speciellt inte på nära håll, men är fullständigt ofarliga och kan ses som en nattlig hjälpreda som sköter städningen, även om de kan göra viss skada på tapeter. Att du upptäcker silverfiskar i badrummet behöver inte betyda att du har någon fuktskada eftersom badrummet är en naturligt fuktig miljö men dyker de upp i torrare rum som sovrum eller vardagsrum bör du se upp. Det kan vara tecken på att du har en fuktskada i bostaden. I äldre hus är det vanligare med silverfiskar eftersom husen inte är lika tätt byggda.

Källor: Anticimex, silverfiskar.com

LÄS MER: Så blir du av med skadedjuren som bor i ditt kök

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset